Roza papar zrno

Šifra artikla: 5000410
3,05 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Roza papar zrno

Šifra artikla: 5000410

Schinus terebinthifolius

Rozi papar plod je brazilskog drva papra, udomaćenog ne samo u Brazilu, nego i Argentini i Paragvaju. Rasprostranjeno je kao dobro drvo za sjenu. Raste izrazito agresivno i invazivno, tako da ga danas možemo naći u svakom dijelu svijeta s blagom klimom.

Mono-terpenes iz lako hlapljivog ulja mogu uzrokovati iritacije ždrijela, ali ne u količinama koje zahtijevaju kuharski recepti.

Reunion je jedino mjesto gdje se rozi papar uzgaja komercijalno.

OKUS

Aroma smljevene bobice je ugodno voćna s notom bora. Okus je voćni, smolasti i slatko aromatičan, nalik na borovicu, ali ne toliko intenzivan. S pravim crnim paprom ima jednu važnu poveznicu – piperinsko ulje, no nema njegovu ljutinu.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe bobice.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Rozi papar se kupuje kao začin u većini dućana i specijaliziranim trgovinama.

Bobice sušene smrzavanjem imaju najbolje boje i okus. Također se može nabaviti u rasolu, octu ili vodi, flaširan ili u konzervi. Suhe bobice se često dodaju uz crni, bijeli i zeleni papar, ali s njima nije povezan.

U zatvorenoj posudi izdržat će do dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Rozi papar obogaćuje razna jela. Upotrebljavajte ga u manjim količinama. Kiseljenje omekša bobice, a lako se smrve. Suhe bobice imaju krhku paprenu vanjsku ljusku i tvrđu sjemenku.

Preporučujemo ga uz ribu i piletinu, ali ide i uz divljač i druga bogata jela kao i borovica.

Rozi papar daje aromu raznim delikatnim umacima koji se poslužuju uz jastoga, janjeće medaljone i svinjetinu.

DOBAR JE uz ribu, piletinu, bogata masna mesa, divljač.

DOBRO SE KOMBINIRA sa krabuljicom, komoračem, galangalom, limunskom travom, mentom, peršinom, crnim i zelenim paprom.

 

 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1256 kJ/ 297 kcal
Masti 11,6 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 42 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 7 g
Sol <1 g
Vlakna 0 g
Mapa okusa
Preporučamo
papar javanski bio.jpg
Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)
4,40 €
5000396 - Rinfuza Ocat Smokva-Datulja
Rinfuza ocat smokva-datulja
6,37 €
5000638 - Oriental Bazaar
Oriental Bazaar čaj
5,13 €
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol Hawaii crvena krupna
6,59 €
orah.png
Gus Twist Drobilica Orah M
61,83 €
5002873_Sol_provansa_rinfuza.jpg
Sol Provansa
3,66 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu