Sol bambus
Sol bambus
SASTOJCI: <81.2% NaCl, O 15.04%, <1% Cu, 0.8% K, 0.31% K, 0.0078% Fe, 0.0009% Mn
Koreanski budistički svećenici tretirali su morsku sol na razne načine, a jedan od njih je i bambusova sol koja se prvotno koristila samo u medicinske svrhe.
Sol bambusa je morska sol pečena u tubama od bambusa.
Bambusova sol može se peći „paliti“ više puta. Što se sol više pali, povećava se i udio minerala, a u isto vrijeme smanjuje se i udio tvari loših po ljudski organizam, odn. nečistoća. Sol koja je paljenje u bambusovim tubama prošla čak 9 puta smatra se specijalitetom i ima naljekovitija svojstva, a lužnatost joj može sezati i do pH 11.
U prodaji se može naći kao sol koja je pečena 1, 3, 6 i 9 puta.
Bambusova sol pečena 9 puta ponekad se naziva i ljubičasta bambusova sol iz razloga što su kristali nakon učestalog paljenja tamno ljubičaste boje koji se mljevenjem pretvaraju u fini bijeli prah.
Ovoj soli često se pridodaju brojna ljekovita svojstva, naročito ona antikarcinogena, zbog velikog broja minerala koje sadrži.
Naša bambusova sol paljenje je prošla jednom na temperaturi od 1000-1500°C. Prilikom ovog procesa sol je zadržala pH 7-8 i 100% je prirodna.
Bambusova sol iznimno je slana i sitna je poput šećera u prahu. Naročito dobro ide uz sirovo povrće, rižu i proso.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.