U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Kakao komadići

Šifra artikla: 5001003
13,86 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kakao komadići

Šifra artikla: 5001003

Theobroma cacao

Sjemenke kakao dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sj. i J. Amerike. Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere.

Maje su štovale kakao boga, a Azteci su kakao koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. st., a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova.

Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani.

OKUS

Sjemenke kakaa su orašastog i blago gorkog okusa, a mogu se jesti sirove. Finije sorte kakao su manje gorke te su okusa sličnog čokoladi za kuhanje.

Tostirane sjemenke kakaa variraju između blagih i aromatičnih te gorkih, koje su duže pržene. 

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke, maslac, prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Najbolje ga je kupiti na tržnicama i farmama u Dominikanskoj Republici, Ghani ili Madagaskaru, a ako nemate vremena proputovati svijetom zbog sjemenki kakaa, možete ih kupiti u specijaliziranim trgovina ili supermarketima. Preporuča se upotreba nezaslađenog kakaa u prahu kako bi se mogla kontrolirati doza slatkoće.

Sjemenke kakaa mogu trajati dvije godine, ali s vremenom gube jačinu okusa. Kakao u prahu može trajati i do godinu dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Najpoznatija upotreba kakao je za čokoladu. Ona se dobiva miješanjem paste dobivene od kakao sjemenki s kakao maslacem i šećerom. 

Kakao je odlična zamjena za čokoladu za kuhanje te je česti sastojak u paleo desertima. 

Maslac od kakaa dobiva se od najmasnijeg dijela sjemenke, bijele je boje te ima bogatu strukturu, a koristi se za kolače. Micanjem masnog dijela dobiva se kakao u prahu koji se koristi za razne slastice, kekse, torte, a može se dodavati i u smoothije ili kave. Za podizanje okusa koristi se sa zobenim žitaricama, a omiljeni je sastojak za truffle kolače, browniese i za posipanje po palačinkama.

DOBAR JE s voćem, kolačima, mentom, palačinkama, piletinom, macadamia orasima, kavom, crnim čajem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 955 kJ/ 228 kcal
Masti 13.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 8.1 g
Ugljikohidrati 57.9 g
- od kojih šećeri 1.8 g
Proteini 19.6 g
Sol 0.021 g
Vlakna 33.2 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
SIRUP.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
46,34 kn
grownups.jpg
Tomato ketchup for grownups 355ml
72,64 kn
5000522 - Rooibos-Honeybush Relax Bio
Rooibos-honeybush relax bio
23,00 kn
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
12,83 kn
5000157 - Čili Bhut Joloki Prah 400.000 Shu
Čili bhut joloki prah
28,24 kn
5000990 - Natrijev Karbonat E500 Soda Bikarbona
Soda bikarbona
1,95 kn
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
58,45 kn
5001046 - Prašak Za Pecivo Bio
Prašak za pecivo bio
5,59 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
5000883 - Bio Rajčica Sušena Polovice
Bio rajčica sušena polovice
6,69 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram