Kakao komadići

Šifra artikla: 5001003
3,05 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kakao komadići

Šifra artikla: 5001003

Theobroma cacao

Sjemenke kakao dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sj. i J. Amerike. Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere.

Maje su štovale kakao boga, a Azteci su kakao koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. st., a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova.

Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani.

OKUS

Sjemenke kakaa su orašastog i blago gorkog okusa, a mogu se jesti sirove. Finije sorte kakao su manje gorke te su okusa sličnog čokoladi za kuhanje.

Tostirane sjemenke kakaa variraju između blagih i aromatičnih te gorkih, koje su duže pržene. 

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke, maslac, prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Najbolje ga je kupiti na tržnicama i farmama u Dominikanskoj Republici, Ghani ili Madagaskaru, a ako nemate vremena proputovati svijetom zbog sjemenki kakaa, možete ih kupiti u specijaliziranim trgovina ili supermarketima. Preporuča se upotreba nezaslađenog kakaa u prahu kako bi se mogla kontrolirati doza slatkoće.

Sjemenke kakaa mogu trajati dvije godine, ali s vremenom gube jačinu okusa. Kakao u prahu može trajati i do godinu dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Najpoznatija upotreba kakao je za čokoladu. Ona se dobiva miješanjem paste dobivene od kakao sjemenki s kakao maslacem i šećerom. 

Kakao je odlična zamjena za čokoladu za kuhanje te je česti sastojak u paleo desertima. 

Maslac od kakaa dobiva se od najmasnijeg dijela sjemenke, bijele je boje te ima bogatu strukturu, a koristi se za kolače. Micanjem masnog dijela dobiva se kakao u prahu koji se koristi za razne slastice, kekse, torte, a može se dodavati i u smoothije ili kave. Za podizanje okusa koristi se sa zobenim žitaricama, a omiljeni je sastojak za truffle kolače, browniese i za posipanje po palačinkama.

DOBAR JE s voćem, kolačima, mentom, palačinkama, piletinom, macadamia orasima, kavom, crnim čajem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 955 kJ/ 228 kcal
Masti 13.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 8.1 g
Ugljikohidrati 57.9 g
- od kojih šećeri 1.8 g
Proteini 19.6 g
Sol 0.021 g
Vlakna 33.2 g
Mapa okusa
Preporučamo
harissa-no1_web.jpg
Harissa No1
3,47 €
Salsus_temeljac_Ramen_Shoyu_1L.jpg
Ramen Shoyu Soup 1l Salsus
12,92 €
5000894 - Meksički Origano
Meksički origano
7,09 €
Sol_Maestral_mlinac_80g.png
Mlinac Sol Maestral 80g
4,74 €
Staklenka - Grill Piletina.jpg
!NOVO - STAKLENKA GRILL PILETINA 50g
4,02 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €
pribor za čaj Artboard 19-100.jpg
!NOVO! Šalica Koala 425ml
17,15 €
Salsus_temeljac_Hollandaise_1L.jpg
SALSUS umak Hollandaise 1l
31,86 €
pribor za čaj Artboard 4-100.jpg
!NOVO! Čajnik 1l Caprice
79,69 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu