Baharat
začinska mješavina za sjevernoafričku kuhinju
Baharat
začinska mješavina za sjevernoafričku kuhinju
SASTOJCI: paprika,crni kim, crni papar, kumin, piment, klinčići, korijander, muškatni oraščić, cimet, češnjak, kardamom (može sadržavati u tragovima celer, gorušicu i gluten)
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, kikiriki i proizvodi od kikirikija, žitarice koje sadrže gluten.
Baharat je sjevernoafrička začinska mješavina, zastupljena u libanonskoj, sirijskoj, izraelskoj, jordanskoj, turskoj i iranskoj kuhinji.
Baharat je arapska riječ za začine (jed. Bahar).
Mješavina se često upotrebljava kao višenamjenski začin za janjetinu, ribu, piletinu, govedinu, rižu, umake i juhe od rajčice. Izvrstan je dodatak jelima od leće, pilafima i mesnoj štruci. Može se upotrijebiti i kao rub za sve što se priprema na grilu.
Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što Indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći kako bi otpustio svoje okuse.
Turski baharat je sličan arapskom, no često uključuje nanu. Turski kuhari ga upotrebljavaju kao mi vegetu, za jela kao što su kofte, pilafi i jela od povrća. Posebno se dobro slaže s patlidžanom.
DOBAR ZA meso, jela od mesa, leću, umake i juhe od rajčice.
Energija | 1438.48 kJ/ 0 kcal |
Masti | 12.20 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.41 g |
Ugljikohidrati | 28.34 g |
- od kojih šećeri | 19.02 g |
Proteini | 11.73 g |
Sol | 0.06707 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.