Telefonski broj HARISSA WEB SHOP-a je promijenjen; birajte na tipkovnici pozivni za Zagreb 01 i slova HARISSA ili 01/ 42 74 772. Slobodno nam pošaljite svoj upit na mail: info@harissa.hr Radne nedjelje provjerite na našem webu pod / POSLOVNICE.

Piskavica list

Methi

Šifra artikla: 5001118
2,12 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Piskavica list

Methi

Šifra artikla: 5001118

Trigonella foenum – graecum

Porijeklom iz zapadne Azije i jugoistočne Europe, piskavica ima dugu povijest upotrebe kao začina te u medicini.

Latinski naziv Trigonella odnosi se na trokutasti oblik cvjetova, a foenum-graecum znači grčko sijeno, što ukazuje na njegovu uporabu kao stočnu hranu u prošlosti.

Iako cijenjen u kuhinjama Bliskog Istoka i Indije, piskavica još mora zaplijeniti pažnju kuhara sa Zapada.

OKUS

Svježi listovi su travasti i blago opori s tonovima oštrine. U suhim listovima postoji nota sijena. Aroma sirovog sjemena može se identificirati kao prijelazni miris nekih curry mješavina. Okus im je poput celera ili ljupčaca te gorak; tekstura je brašnasta.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjeme.

KUPOVINA I ČUVANJE

Svježe listove moguće je pronaći na Iranskim i Indijskim tržnicama; čuvajte ih u hladnjaku te upotrijebite unutar 2 do 3 dana. Suhi listovi bi trebali biti zeleni bez imalo žutila; čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.

Sjeme je dostupno od istih izvora te od trgovaca začinima; čuvajte ih na isti način i zadržati će okus oko godine dana ili dulje.

Mljevena piskavica vrlo brzo gubi okus, zato je pržite i meljite prema potrebi. Supermarketi ponekad prodaju klice piskavice.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Piskavicu u Indiji naširoko koriste vegeterijanci jer je bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Indijski kuhari na mnoge načine upotrebljavaju listove svježe piskavice (methi) kao povrće, ili kuhanu s krumpirom, špinatom ili rižom. Listovi se također mogu nasjeckati i dodati tijestu za naan i chapattis.

Suhi listovi se upotrebljavaju za začinjanje umaka.

Piskavica često dodaje gorčinu Bengalskim složencima od povrća zvanim shuktas. Suhi ili svježi listovi bitni su za klasični iranski složenac od začinskog bilja i janjetine, ghormeh sabzi, a često se koriste i za začinjavanje omleta sa začinskim biljem.

Sjeme se u Indiji stavlja u ukiseljeno povrće i chutneyje, u južnu začinsku mješavinu sambhar, te u Bengalski panch phoron. Dobro idu uz leću i ribu, dosta se koriste u dalima i ribljim curryjima na jugu te ih se melje s brašnom kako bi se napravio lokalni kruh dosai.

U Egiptu i Etiopiji piskavica se koristi za začinjavanje kruha te je sastavni dio Etiopijske začinske mješavine berbere. U Turskoj i Armeniji mljevena piskavica se kombinira sa čilijem i češnjakom i utrljava na pastirmu, izvrsnu sušenu govedinu regije.

U Jemenu se sjeme piskavice, prvo namočeno u vodi kako bi se ublažila gorčina, stavlja u hilbeh, jak umak koji se maže na kruh ili, u posebnim prilikama poslužuje uz mesnu juhu te jela od povrća.

Okus javora, pržene piskavice doveo je do upotrebe u pekarskim proizvodima te u umjetnim sirupima od javora.

BITNA JE za sambhar prah, panch phoron, berbere, hilbeh.

DOBRA JE s ribljim curryjem, zelenim i korjenastim povrćem, janjetinom, mahunarkama, krumpirom, rižom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s kardamomom, cimetom, klinčićima, korijanderom, kuminom, sjemenom komorača, češnjakom, sušenim limetama, nigellom, paprom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1052 kJ/ 43 kcal
Masti 0.75 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.15 g
Ugljikohidrati 7.14 g
- od kojih šećeri 2.52 g
Proteini 4.82 g
Sol 0.013 g
Vlakna 3.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
piment zrno.jpg
Piment zrno (jamajkanski papar)
3,39 €
Billund_Nutmeg_1600x.jpg
Mlinac za muškatni orah
34,90 €
Moutarde de dijon.png.jpg
Dijon Senf - Bornibus 250g
4,65 €
5000098 - Blood Orange
Crni čaj Blood Orange
3,11 €
5002873_Sol_provansa_rinfuza.jpg
Sol Provansa
2,22 €
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
3,79 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu