Article-hero-image-tonka tart.jpg
26.07.2021

Lagani ljetni tart

Tonka tart

Vrijeme kuhanja: 30 min
Težina pripreme:
Količina: x10
Sastojci:
Priprema:

Za prhko tijesto potrebno je pripremiti: 250 g brašna, 50 g šećera, 5 g praška za pecivo, 1 jaje, 80 g margarina i 30 g koštica marelice

  1. U odgovarajuću posudu sjedinite brašno s praškom za pecivo. Koštice marelice usitnite u multipraktiku ili blenderu dok sadržaj ne postane fina smjesa. 
  2. Samljevene koštice zajedno sa šećerom, jajem i margarinom dodajte brašnu i prašku za pecivo i mikserom izmijesite tijesto na umjerenoj brzini. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na 30 min kako bi sačuvalo svježinu.
  3. Kalup za tart pripremite tako da podlogu i rubove namastite s mašću po želji.
  4. Nakon što je tijesto odstajalo pola sata u hladnjaku, podlogu na koju ćete izvaljati tijesto posipajte brašnom kako se prilikom valjanja tijesto ne bi lijepilo. 
  5. Razvaljano tijesto prebacite u kalup – najlakše je da tijesto zarolate preko valjka i onda ga tako prebacite u kalup. Tijesto lagano prstima sljubite s kalupom, a vrhove koji prelaze odrežite nožem. 
  6. U međuvremenu upalite pećnicu na 175  ̊C.

Za kremu potrebno je pripremiti: 300 ml mlijeka, 40 g gustina, 1 sjeme tonke, 400 g milerama, 80 g šećera muscovado light

  1. U srednju veličinu lonca stavite hladno mlijeko i u njega umiješajte gustin. Nakon što se ove dvije smjese sjedine, naribajte pola sjemenke tonke i stavite kuhati. 
  2. Kada smjesa postane gusta, nešto poput pudinga, maknite lonac s vatre i u dobivenu smjesu umiješajte mileram. Nakon što dobro izmiješate kremu prelijte u prethodno pripremljeno tijesto.
  3. Pecite 30 minuta, nakon čega je potrebno hladiti najmanje 3 sata.
  4. Kada se tart ohladio, voće (marelice, breskve ili nektarine) narežite na ploške i poslažite po tartu. Kao dodatnu dekoraciju koristite bademove listiće koje posipajte po voću.

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Harissa na Instagramu