26.07.2021
Lagani ljetni tart
Tonka tart
Vrijeme kuhanja:
Težina pripreme:
Količina:
Sastojci:
- 250 g brašna
- 130 g šećera muscovado light
- 5 g praška za pecivo
- 1 jaje
- 80 g margarina
- 30 g koštica marelice
- 300 ml mlijeka
- 40 g gustina
- 400 g milerama
- 1 sjemenka tonke
- listići badema
- sezonsko voće po izboru
Priprema:
Za prhko tijesto potrebno je pripremiti: 250 g brašna, 50 g šećera, 5 g praška za pecivo, 1 jaje, 80 g margarina i 30 g koštica marelice
- U odgovarajuću posudu sjedinite brašno s praškom za pecivo. Koštice marelice usitnite u multipraktiku ili blenderu dok sadržaj ne postane fina smjesa.
- Samljevene koštice zajedno sa šećerom, jajem i margarinom dodajte brašnu i prašku za pecivo i mikserom izmijesite tijesto na umjerenoj brzini. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na 30 min kako bi sačuvalo svježinu.
- Kalup za tart pripremite tako da podlogu i rubove namastite s mašću po želji.
- Nakon što je tijesto odstajalo pola sata u hladnjaku, podlogu na koju ćete izvaljati tijesto posipajte brašnom kako se prilikom valjanja tijesto ne bi lijepilo.
- Razvaljano tijesto prebacite u kalup – najlakše je da tijesto zarolate preko valjka i onda ga tako prebacite u kalup. Tijesto lagano prstima sljubite s kalupom, a vrhove koji prelaze odrežite nožem.
- U međuvremenu upalite pećnicu na 175 ̊C.
Za kremu potrebno je pripremiti: 300 ml mlijeka, 40 g gustina, 1 sjeme tonke, 400 g milerama, 80 g šećera muscovado light
- U srednju veličinu lonca stavite hladno mlijeko i u njega umiješajte gustin. Nakon što se ove dvije smjese sjedine, naribajte pola sjemenke tonke i stavite kuhati.
- Kada smjesa postane gusta, nešto poput pudinga, maknite lonac s vatre i u dobivenu smjesu umiješajte mileram. Nakon što dobro izmiješate kremu prelijte u prethodno pripremljeno tijesto.
- Pecite 30 minuta, nakon čega je potrebno hladiti najmanje 3 sata.
- Kada se tart ohladio, voće (marelice, breskve ili nektarine) narežite na ploške i poslažite po tartu. Kao dodatnu dekoraciju koristite bademove listiće koje posipajte po voću.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.
Harissa na Instagramu