
Pileći paprikaš
- 2 – 2,5 srednja luka narezati na veće kockice
- 500g otkoštenih pilećih zabataka
- Sol
- Papar
- Crvena paprika horgoš
- 500ml pilećeg temeljca
- Maslinovo ulje
- Glatko brašno
- Natrijev glutamat (po izboru)
-
Luk prodinstajte na ulju nekih 10-15 min. Pazite da ne zagori, za to vrijeme pripremite piletinu.
-
Provjeriti prstima da zabatci nemaju hrskavica ili kosti te ih na jako vrućoj tavici zapecite s jedne i druge strane dok ne budu smeđi. Povremeno hvataljkom zabacima protrljajte tavu kako bi se sa tavice odvojili dijelovi koji mogu zagorjeti. Zabatci u ovom trenutku moraju biti sirovi iznutra dok će izvana izgledati pečeni. Staviti u posudu.
-
U tavicu, ako nije zagorena (crna), staviti malo vode kako bi se deglazirala – odvojilo sve što se za nju zaljepilo pa tu vodu preliti preko zabataka.
-
Luk bi do sada trebao biti spreman. U njega stavite vrhom punu žličicu brašna i dvije vrhom pune žličice paprike, smanjite vatru, sve zajedno miješajte i pazite da ne zagori. Paprika i brašno će se primiti za dno posude – to je normalno, kuhačom ih pokušajte ostrugati s dna.
-
Nakon minute ili dvije, dodajte malo vode i promiješajte dok ne dobijete gustu kašu.
-
Dodajte pileći temeljac, promiješajte i pustite da provrije. Paprikaš bi u ovom trenutku trebao biti jušnat, nikako gust.
-
Popaprite i posolite ali ne previše - imajte na umu da će dio tekućine ispariti kuhanjem te će jelo postati slanije.
-
U paprikaš stavite piletinu i lagano kuhajte polu-poklopljeno 40-ak min.
-
Piletinu izvadite i umak izmiksajte štapnim mikserom ili stavite u blender. Umak bi sada trebao biti dovoljno gust. Piletinu narežite na veće kockice ili je natrgajte rukama i vratite u umak.
-
Popaprite i posolite po želji, a možete dodati i malo natrijeva glutamata za jači okus.
- Servirajte uz široke rezance, palentu, heljdinu kašu, rižu, špecle… ili u paprikaš ukuhajte noklice.
U paprikaš po želji možete dodavati vrhnje - slatko ili kiselo no da biste izbjegli grudice prvo malo po malo pomiješajte malo paprikaša s vrhnjem pa onda sve prelijte u paprikaš.
Video recept za pileći paprikaš pronađite ovdje!
Dobar tek!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pinca
Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi
Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!