paprikas za recept.jpg
17.03.2024

Pileći paprikaš

Vrijeme kuhanja: oko 1sat i 15 min
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
Priprema:
  1. Luk prodinstajte na ulju nekih 10-15 min. Pazite da ne zagori, za to vrijeme pripremite piletinu.

  2. Provjeriti prstima da zabatci nemaju hrskavica ili kosti te ih na jako vrućoj tavici zapecite s jedne i druge strane dok ne budu smeđi. Povremeno hvataljkom zabacima protrljajte tavu kako bi se sa tavice odvojili dijelovi koji mogu zagorjeti. Zabatci u ovom trenutku moraju biti sirovi iznutra dok će izvana izgledati pečeni. Staviti u posudu.

  3. U tavicu, ako nije zagorena (crna), staviti malo vode kako bi se deglazirala – odvojilo sve što se za nju zaljepilo pa tu vodu preliti preko zabataka.

  4. Luk bi do sada trebao biti spreman. U njega stavite vrhom punu žličicu brašna i dvije vrhom pune žličice paprike, smanjite vatru, sve zajedno miješajte i pazite da ne zagori. Paprika i brašno će se primiti za dno posude – to je normalno, kuhačom ih pokušajte ostrugati s dna.

  5. Nakon minute ili dvije, dodajte malo vode i promiješajte dok ne dobijete gustu kašu.

  6. Dodajte pileći temeljac, promiješajte i pustite da provrije. Paprikaš bi u ovom trenutku trebao biti jušnat, nikako gust.

  7. Popaprite i posolite ali ne previše - imajte na umu da će dio tekućine ispariti kuhanjem te će jelo postati slanije.  

  8. U paprikaš stavite piletinu i lagano kuhajte polu-poklopljeno 40-ak min.

  9. Piletinu izvadite i umak izmiksajte štapnim mikserom ili stavite u blender. Umak bi sada trebao biti dovoljno gust. Piletinu narežite na veće kockice ili je natrgajte rukama i vratite u umak.

  10. Popaprite i posolite po želji, a možete dodati i malo natrijeva glutamata za jači okus.

  11. Servirajte uz široke rezance, palentu, heljdinu kašu, rižu, špecle… ili u paprikaš ukuhajte noklice.

U paprikaš po želji možete dodavati vrhnje - slatko ili kiselo no da biste izbjegli grudice prvo malo po malo pomiješajte malo paprikaša s vrhnjem pa onda sve prelijte u paprikaš.

Video recept za pileći paprikaš pronađite ovdje!

Dobar tek!

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Harissa na Instagramu