Začinsko bilje

Korijander - list

Korijander - list

Korijander - list
22,07 kn

Korijander - list

O proizvodu

Šifra artikla: 5000242

Coriandrum sativum

Porijeklom s Mediterana i zapadne Azije, korijander se sada uzgaja posvuda. Koristi se kao začinska biljka i začin te kao mirisni spoj u mnogim jelima.

Svježi listovi najpoznatiji su pod nazivom cilantro i jako su bitni za Azijsku, latino-američku i portugalsku kuhinju.

Tajlandski kuhari također koriste i dugi, tanki korijen. U zapadnoj kuhinji, plod ili sjeme se koriste kao začin; na Bliskom Istoku i u Indiji oboje su prisutni u kuhinji.

Drugo ime za biljku je kineski peršin.

OKUS

Listovi, plodovi i nezrelo sjeme imaju istu aromu.

Neki su ljudi ovisni o njegovoj osvježavajućoj, limunasto-đumbirastoj aromi, s notama kadulje; neki ga mrze i smatraju da je sapunast i neugodan.

Okus je delikatan, ali složen, s naznakama papra, mente i limuna.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, grančice, korijen, sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

Korijander je dostupan u specijalnim trgovinama i supermarketima, svežnji se na Azijskim tržnicama prodaju s netaknutim korijenom, a možete ga i sami uzgojiti.

U plastičnoj vrećici, u pretincu za povrće, u hladnjaku izdržati će 3-4 dana. Smrznuti korijander zadržava većinu okusa; isjeckajte i zamrznite u malim posudicama ili u posudicama za led s malo vode.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Osim kada ih se upotrebljava u curryiju ili sličnim pastama, listovi korijandera se uvijek dodaju na kraju kuhanja; visoka temperatura ili dugo kuhanje neutraliziraju mu okus.

Listovi se obilato koriste duž cijele Azije, u juhama delikatnog okusa, u stir-fried jelima s đumbirom i mladim lukom, u curryima i pirjanim jelima.

Tajlandski kuhari upotrebljavaju korijen za curry paste i kombiniraju listove s bosiljkom, mentom i čili papričicama.

U Indiji korijander ukrašava mnoga pikantna jela i kombinira se s ostalim začinskim biljkama i začinima u zelenim masala pastama. Indiji i Meksiku zajednička je ljubav prema korijanderu sa zelenim čili papričicama u chutneyjima, relishima i salsama. Meksikanci također kombiniraju korijander i čili papričice s češnjakom i sokom od limete kako bi napravili preljeve za povrće, ili za umake u kojima kuhaju ribu.

U Boliviji i Peruu korijander i čili papričice daju okus vrlo jakom stolnom umaku huacatayju - peruanskom zelenom umaku.

Na Bliskom Istoku korijander je obavezan u Jemenskom zhugu i hilbehu (ljuti umak i relish), oporim začinjenim pastama te se kombinira s orasima i začinima, sokom od limuna i maslinovim uljem kako bi se napravile mješavine za dodavanje okusa.

Portugalci su jedini europljani koji su nastavili koristiit korijander u istoj mjeri u kojoj se koristio u 16. st. kombiniraju ga s krumpirom i bobom te sa svojim izvrsnim školjkama.

BITAN za hilbeh, zhug, chermoula, ceviche, guacamole.

DOBAR s avokadom, kokosovim mlijekom, kukuruzom, krastavcima, ribom i morskim plodovima, mahunarkama, limunom i limetom, rižom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, čilijem, vlascem, koprom, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, mentom, peršinom.