Začinsko bilje

Lovorov list

Lovorov list

Lovorov list
3,84 kn

Lovorov list

O proizvodu

Šifra artikla: 5000312

Laurus nobilis

Drvo lovorovog lista potječe iz istočnog Mediterana, ali se već dugo uzgaja u sjevernoj Europi i Americi. Starim Grcima i Rimljanima simbolizirao je mudrost i slavu koji su njime krunili kraljeve, pjesnike, olimpijske pobjednike te velike generale.

Iako postoje razne vrste lovora samo se L. nobilis upotrebljava u kuhinji.

OKUS

Lovor ima slatku, balzamičnu aromu u kojoj se mogu primjetiti tragovi muškatnog orašćića i kamfora. Svježi listovi su lagano gorki, no ona nestane ukoliko ih pustimo da odleže dan, dva. Suhi listovi imaju potentnu aromu i najbolji su ukoliko su nedavno osušeni.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i suhi listovi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Svježi listovi se mogu odmah upotrebljavati, no manje su gorki ako se puste dan dva da uvenu. Da bi se potpuno osušili položite ih u mračnu dobro provjetravanu prostoriju dok ne postanu krhki, lomljivi.

Ukoliko se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi listovi drže svoju punu aromu najmanje godinu dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Lovorov list otpušta svoju aromu sporo, pa su korisni u temeljcima, juhama, gulašima, umacima, marinadama te kod kiseljenja. Dodajte lovor ribljem gulašu ili u kombinaciji s limunom i anisom ispunite trbušnu šupljinu ribi prije pečenja.

Lovor se uvijek upotrebljava kao sastavni dio bouquet garnija te kod kuhanja bechamel umaka. Ide dobro uz grah, leću, rajčice, posebice kao začin umaku od rajčice.

Dva do tri lovorova lista daje dovoljno arome jelu za četiri do šest ljudi. Ako ga stavite previše aroma će biti prejaka. Listove uklonite prije serviranja.

BITAN za bouquet garni, bechamel umak

DOBAR s govedinom, kestenima, piletinom, citrusima, ribom, divljači, janjetinom, lećom, rižom, rajčicama, grahom.

DOBAR U KOMBINACIJI s pimentom, češnjakom, mažuranom, origanom, peršinom, žalfijom, timjanom.