Article-hero-image-gpbeer.jpg
05.07.2021

Što je zapravo đumbirovo pivo?

Rrazlika između napitaka ginger ale i ginger beer

Napitak ginger beer, za razliku od napitka ginger ale, robusnijeg je i pikantnijeg okusa iako su oba pića bezalkoholna. Ginger ale se često tretira kao alternativa alkoholu ili gaziranom piću, dok se u napitku ginger beer može uživati i kao u sastavnom dijelu koktela, poput poznatog Moscow Mule ili sangrije.   

gb2.jpg

Od kuda potjeće i kako se proizvodi đumbirovo pivo?

Tradicionalno đumbirovo pivo nastaje u Engleskoj sredinom 18. stoljeća. Tada se prvi put fermentacijom i kuhanjem vode, šećera, đumbira, ponekad limuna i posebne starter kulture poznate i kao „biljka đumbirovog piva“ (lat. Lactobacillus) dobilo pivo s oko 11 posto alkohola. Ovo također objašnjava od kud „pivo“ u nazivu napitka.  

Današnja verzija đumbirovog piva je bezalkoholna, a nastaje sličnim metodama kao i napitak cider – proces fermentacije sličniji je proizvodnji jabukovače, nego tradicionalnom pivu. Ovaj đumbirov napitak se dijeli na dvije podvrste – beer i ale. Ginger beer može sadržavati alkohol (najčešće manje od 0,5%), dok je ginger ale nešto slađi te se đumbir osjeća manje intenzivno.

Ovisno o procesu filtriranja i načinu na koji se kuha – đumbirovo pivo može biti bistrijeg ili mutnijeg izgleda. Također, način pripreme utječe na okus, pa se tako različiti brendovi đumbirovog piva mogu razlikovati u gorčini okusa.  

gb4 (2).jpg
gb1.jpg

Kako uživati u đumbirovom pivu?

Iako je đumbirovo pivo rezervirano za miješanje s alkoholnim pićima, postoje brojni bezalkoholni kokteli koji se mogu napraviti s ovim pikantnim napitkom.  

Najpoznatiji koktel u kojem je đumbirovo pivo jedno od glavnih sastojaka jest Moscow Mule, koji se tradicionalno poslužuje u bakrenim lončićima. Općenito se đumbirovo pivo odlično slaže s alkoholnim pićima, no također odlično pristaje sokovima od citrusa, poput naranče i limuna. Pivo možete začiniti ugodnim okusima poput cimeta ili muškatnog oraščića koje treba dobro umiješati u napitak, no nipošto tresti kako se ne bi izgubila gaziranost. 

Ako se prvi put susrećete s đumbirovim pivom isprobajte Bottoms Up, prirodno i minimalno obrađeni napitak od đumbira brenda The Ginger People. Koristeći kvalitetan đumbir, blago gaziranu i dobro filtriranu vodu te šećer šećerne trske, The Ginger People su osmislili piće koje poštuje tradicionalnu recepturu napitka ginger beer.  

gb5.jpg

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

Začinite Instagram