Pistacija sirova bez ljuske 1. klasa (pistacio)
Pistač, pistaćo, pistacija, pistacij, pistacijo, pistachio
Pistacija sirova bez ljuske 1. klasa (pistacio)
Pistač, pistaćo, pistacija, pistacij, pistacijo, pistachio
ALERGENI: kikiriki i proizvodi od kikirikija, orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Pistacia vera
Pistacije su plod niskog grma ili nižeg stabla iz porodice rujevki (Anacardiaceae) podrijetlom iz jugozapadne Azije (Sirija). Stablo pistacija, čija je krošnja široka, gusta i loptastog oblika, može doseći visinu do 8 - 10 m i doživjeti preko 100 godina. Prema turskim arheološkim nalazima utvrđeno je da se uzgajala za prehranu već prije 9000. godina.
Plod pistacija je koštunica ili oraščić, promjera 1 do 2 cm i široka 2 cm. Obavijen je mekom ljuskom bež boje koja se pri sazrijevanja ploda lagano otvara. U ljusci je smještena zelenkasta jestiva sjemenka.
Nesoljeni pistacio sadrži zdrave masnoće i dobar je izvor proteina, vlakana i antioksidansa. Također je bogat vitaminom B6 i kalijem koji je veoma bitan za pravilan rad srca i zgrušavanje krvi. Pistacio sadrži više antioksidansa od većine ostalih orašastih plodova i sjemenki, jedino orasi i pekan orasi sadrže više.
Pistacije su iznimno ukusne i zbog toga nalaze veliku primjenu u kulinarstvu. Mogu se koristiti kao grickalice, u umacima, u izradi kolača i drugih poslastica, u izradi sladoleda ili kao ukras. Također se koristi i u izradi slanih jela - salate, kruh i ostali pekarski proizvodi.
Masti | 46 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 6 g |
Ugljikohidrati | 27 g |
- od kojih šećeri | 8 g |
Proteini | 21g g |
Sol | 0.010 g |
Vlakna | 10 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.