Butterfly Pea Flower | plavi grašak | plavi čaj
Clitoria Ternatea | Blue Pea
Butterfly Pea Flower | plavi grašak | plavi čaj
Clitoria Ternatea | Blue Pea
Clitoria ternatea - plavi grašak
Cvjetovi plavog graška stoljećima se upotrebljavaju u Vijetnamu i Tajlandu za pripremu čaja i drugih napitaka. Okus čaja ovog cvijeta sličan je okusu zelenog čaja, no nerijetko mu se dodaje đumbir, menta, med i voće. Ovaj čaj tradicionalni je napitak Južno Istočne Azije, te se konzumira poslije večere u svrhu opuštanja.
Specifičnost plave boje proslavila je ovaj cvijet, te ga donijela u sve krajeve svijeta.
Začin za bojanje koktela i gin tonica
Gin & Tonic, kokteli i drugi napitci uz dodatak ovog cvijeta poprimaju prekrasne plave nijanse. Dodatkom limunovog soka plave nijanse počinju tamniti, te postaju ljubičaste. No, igra ide dalje. Dodajte cvijet u vodu i napravite plave kockice leda.
Čaj od plavog graška
Čaj od cvijeta plavog graška jednostavno je pripremiti. Evo koraka za pripremu ovog čaja:
Pripremite sastojke:
- 1-2 čajne žličice sušenih cvjetova plavog graška (Clitoria ternatea)
- 1 šalica vruće vode (oko 95°C)
- Po želji: med, limun ili druge zaslađivače i dodatke
Kuhanje čaja:
- Prokuhajte vodu i ostavite da se malo ohladi kako ne bi bila previše vruća.
- Stavite suhe cvjetove plavog graška u šalicu ili čajnik.
- Prelijte cvjetove vrućom vodom i ostavite da se namaču 5-10 minuta, ovisno o željenom intenzitetu boje i okusa.
Dovršavanje i serviranje:
- Procijedite čaj kako biste uklonili cvjetove.
- Po želji dodajte med za slatkoću ili limun za osvježavajući okus. Dodavanjem limuna čaj će promijeniti boju iz plave u ljubičastu zbog reakcije s kiselinom.
- Uživajte u svom aromatičnom i zdravom čaju od cvijeta plavog graška!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.