Papar Timut BIO
Crni papar
Papar Timut BIO
Crni papar
Zanthoxylum alatum
Timut je nepalski papar, iz iste familije kao i sechuanski papar. Može se pronaći na tržnicama Katmandua gdje ga prodaju farmeri koji ga skupljaju u planinama Nepala.
Osim sličnog izgleda, timut kao i sechuanski papar ima svojstvo da umrtvi jezik na kratko vrijeme samo što timut ima vrlo izraženu citrusnu aromu sličnu grejpu i limunu.
Za timut kažu da povoljno utječe na slezenu i želudac, snižava krvni tlak, djeluje kao diuretik te ima baktericidno i fungicidno djelovanje.
OKUS
Timut je blagog, limunasto-ledenog okusa koji u ustima ostaje par minuta, te ima anestetično djelovanje. Miriše po citrusima, prvenstveno po grejpu.
UPOTREBLJAVAJU SE suhe bobice.
PAPAR TIMUT - KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Papar Timut se prodaje cijeli ili mljeveni na Azijskim tržnicama te u specijaliziranim trgovinama začina.
Rascijepljene bobice miris zadržavaju dulje od praha; čuvajte u zatvorenoj posudi.
UPOTREBA TIMUTA U KULINARSTVU
U Nepalu ga koriste u tradicionalnom thukpa jelu, s češnjakom, đumbirom i crvenim lukom.
Odličan je za pripremu ribe i mesa, a mnogi ga koriste i sa čokoladom i grejpom.
Može se koristiti u koktelima, poput Gin Tonica, za dekoraciju i poboljšavanje okusa.
DOBAR UZ sve morske plodove, povrće, marinade ze piletinu, patku, daal, čokoladu, voće i džemove.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.