Sol kala namak fina 0,3-0,5 mm
Sol kala namak fina 0,3-0,5 mm
SASTOJCI: min. 97,15% NaCI, >0,26% Ca, >0,01% Mg, >1,339% SO4
Kala namak sol upotrebljava se kao začin u indijskoj kuhinji. Visoki udio sumporovodika i željeza u ovoj soli daje joj osobit miris, a pogotovo okus po kuhanim jajima. S ovom soli rafinirati ćete chutneyje i jela od piletine i riže.
Kala namak je također poznata kao crna sol i specijalitet je u indijskoj kuhinji. Zbog svojeg sastava sol svjetluca crno, no po izgledu vuče na tamno crveno zbog velikog udjela željeza.
Ova sol daje hrani sumporni okus koji je poželjan i cijenjen u Indiji, naročito u voćnim salatama, chutneyima, chaatu ili raitama. Posebno se preporuča uz povrče i egzotično voće te ribu. Sole se čak i razni voćni sokovi kako bi dobili poseban okus.
Kalu namak izrazito cijene vegani zbog njezinog okusa koji neodoljivo podsjeća na kuhana jaja.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.