Ksantan guma E415 - bezglutenski zgušnjivač
Xanthan gum
Ksantan guma E415 - bezglutenski zgušnjivač
Xanthan gum
Ksantan guma, poznata i kao E415, umjetni je zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris.
Osim što jela zgušnjava, dodaje im i vlakna te je zato odličan izbor za dodatak bezglutenskim jelima. Miješa se s toplom vodom kako bi se izbjeglo stvaranje grudica.
Jedna od karakteristika ksantan gume je ta da tekućine koje sadrže ksantan kinetičkim djelovanjem - mućkanjem, postaju manje viskozne odn. "tekućije", te se u kraćem periodu ponovno zgusnu.
U većim dozama djeluje laksativno, bezopasna je i dopuštena u ekološkoj proizvodnji hrane.
Za izradu džemova, želea i voćnih namaza dodaje se do 10g/kg, a NE koristi se za izradu bombonskih želea i dehidrirane hrane koja za vrijeme konzumiranja nabubri.
Energija | 1389 kJ/ 332 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 77.8 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0.02889 g |
Vlakna | 77.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.