Poštovani, zbog povećanog broja narudžbi, dostava može trajati malo više od uobičajenog, ako želite da Vaša narudžba stigne na željenu adresu (RH) do 24. prosinca 2024. potrebno je narudžbe poslati do 18. prosinca 2024. Za dostavu paketa u ostale države EU, potrebno je narudžbe poslati do 15. prosinca 2024. Hvala na razumijevanju!

Estragon list

Šifra artikla: 5000193
2,98 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Estragon list

Šifra artikla: 5000193

Artemisia dracunculus

Porijeklom iz Sibira i zapadne Azije, estragon je u Europi bio nepoznat sve dok ga Arapi nisu donijeli za vrijeme svoje vladavine Španjolskom.

U 16. i 17. stoljeću razvojem klasične francuske kuhinje proširila se upotreba estragona u kuhinji.

Najbolje kultivirana sorta najčešće se naziva Francuski estragon (ili u Njemačkoj - Njemački estragon), kako bi se razlikovala od inferiornijeg Ruskog estragona.

Ruski estragon (Artemisia dracunculus var. Inodora, ili ponekad A. Dracunculoides), svijetlije je boje, grubljeg je izgleda i gorkog okusa. Najbolje ga je izbjegavati. Prilikom kupnje biljke estragona provjerite da na etiketi piše francuski estragon. Ukoliko ne piše sorta biljke, moguće je da je to ruski estragon.

Meksički estragon (tagetes lucida) vrsta je nevena koja se najčešće koristi u južnim državama umjesto francuskog estragona. Ima izraženiji slatkasti okus.

OKUS

Listovi su slatkasto aromatični, uz naznake borovine, anisa i slatkog korijena; okus je jak, ali fin s notama pikantnog anisa i bosiljka, ostavlja slatkast okus u ustima.

Dugim kuhanjem smanjuje se aroma, ali okus ostaje.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi listovi i grančice.

KUPOVINA I ČUVANJE

Supermarketi prodaju estragon u malim količinama pa ga je najbolje uzgajati. Kada kupujete biljku izbjegavajte rusku sortu.

Mlade grančice izdržat će 4-5 dana u plastičnoj vrećici u hladnjaku, u pretincu za povrće.

Kako biste ih osušili, objesite svežanj na prozračno, mračno mjesto. Osušen, gubi većinu svoje arome; zamrzavanje lišća, cijelog ili nasjeckanog zadržat ćete više okusa.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Estragon je osnovni sastojak u francuskoj kuhinji, s ribom, peradi te jelima od jaja.

Ako ga se diskretno koristi daje ugodnu, duboku notu zelenim salatama. Vrlo je dobar u marinadama za meso i divljač, za aromatiziranje kozjeg sira te fete čuvane u maslinovom ulju.

Cijele grančice mogu se koristiti kao podloga ispod ribe ili s pečenom piletinom i zečetinom – "piletina s estragonom" – pojavljuje se na repertoaru gotovo svakog kuhara.

Od estragona se pravi jedan od najsvestranijih biljnih kvasina i najčešće se koristi u senfovima i maslacu.

Daje svjež, biljni miris gljivama, artičokama, raguima od ljetnog povrća; s rajčicama je dobar skoro kao i bosiljak.

Koristite estragon umjereno i pojačat će okus drugog bilja.

BITAN za začinsku mješavinu od finih trava (fines herbes) i slične biljne mješavine, umake bearnaise, ravigote i tartar.

DOBAR s artičokama, šparogama, jajima, ribom i morskim plodovima, krumpirom, peradi, rajčicama i tikvicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kaparama, krasuljicom, vlascem, koprom, peršinom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1235 kJ/ 295 kcal
Masti 7.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.9 g
Ugljikohidrati 50.2 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 22.8 g
Sol 0.062 g
Vlakna 7.4 g
Mapa okusa
Preporučamo
veliki drobilica 0712.png
Gus Twist drobilica hrast L
78,18 €
tehina.png.jpg
Tehina - Bornibus 240g
9,63 €
5000823 - Earl Grey Premium
Earl Grey Premium
4,10 €
Confit d' oignon.png.jpg
Marmelada Od Luka - Bornibus 270g
9,08 €
5002847 La Perla Ambra  rinfuza_1.jpg
"La Perla" Pralina Ambra
1,13 €
5002843 Perle tartufo pistacio slani 50g.jpg
''La Perla'' Perle Pistacija slana 50g
5,60 €
Merry Christmas.jpg
Merry Christmas poklon kutija
35,99 €
5000198 - Natrijev Glutamat E621
Natrijev glutamat E621
1,58 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

harmony of flavors.png

HARISSA Ramen juhe i temeljci

​Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu