U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Kopar list

Šifra artikla: 5000239
9,58 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kopar list

Šifra artikla: 5000239

Anethum graveolens

Jednogodišnja biljka porijeklom iz južne Rusije, zapadne Azije i istočnog Mediterana, kopar se naširoko uzgaja zbog pernatog lišća (često nazivanog dill weed) i sjemenki.

Indijski kopar (A.g. sowa), prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki koje su svjetlije boje, dulje i uže od sjemenki europskog kopra te imaju oporiji okus.

Najčešće se koristi u curry mješavinama.

OKUS

Listovi kopra imaju čistu, mirisnu aromu anisa i limuna. Okusa su anisa i peršina, blagog, ali trajnog.

Sjemenke mirišu po kimu zbog carvona u eteričnom ulju; okusa su anisa s dodatkom oštrine i dugotrajne topline.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

Izaberite svežanj koji izgleda hrskavo i svježe. Ako imate veću količinu kopra što prije je potrošite. Ukoliko ga držite u plastičnoj vrećici u hladnjaku izdržati će 2-3 dana nakon toga će klonuti.

Sušeni kopar čuvan u plastičnoj, dobro zatvorenoj posudi sačuvati će svoj okus i do 1 godine. Slično skladištene sjemenke na polici će izdržati do 2 godine.

Mljevene sjemenke kopra mnogo brže gube svoja svojstva.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Svježi kopar izvrstan je partner ribi i morskim plodovima.

Skandinavska jela koja sadrže kopar su haringe marinirane u kopru, gravad lax (losos sušen sa soli i koprom i poslužen sa senfom i umakom od kopra), rakovi, Jakobove kapice, ili račići s kremastim umakom od kopra.

U Sjevernoj i Srednoj Europi kopar se koristi s korjenastim povrćem, kupusom, cvjetačom i krastavcem.

Neki ruski kuhari stavljaju ga u borscht, njihovu klasičnu juhu od cikle; kopar u kombinaciji sa kiselim vrhnjem ili jogurtom i malo senfa čini odličan umak za ciklu.

Njemački kuhari prave sličan umak, ali umjesto senfa koriste hren i poslužuju ga uz kuhanu govedinu. U Grčkoj, kopar se dodaje sarmama od vinove loze. U Turskoj i Iranu kopar daje okus riži, bobu, tikvicama te korijenu celera. Špinat s koprom i ljutikom standardno je iransko jelo, slično jelu Sjevernog Irana od leće i špinata, u kojem se upotrebljavaju i listovi i sjemenke kopra.

Ne zaboravite staviti kopar u salate i u umake za salate, posebno u krumpir salatu.

Za kiseljenje se koriste i listovi i sjemenke, kao npr. kod hrskavih kiselih krastavaca s koprom i varijacija s češnjakom popularnih u Poljskoj, Rusiji i Iranu.

Sjemenke se dodaju kruhu i kolačima u Skandinaviji, gdje se također koriste za dodavanje okusa octu. U Indiji sjemenke se koriste u curryjima i masalama.

LIŠĆE JE DOBRO s repom, mrkvom, korjenom celera, krastavcima, jajima, bobom, ribom i morskim plodovima, krumpirom, rižom, špinatom, tikvicama.

LIŠĆE SE DOBRO KOMBINIRA s bosiljkom, kaparama, češnjakom, hrenom, senfom, paprikom, peršinom.

SJEMENKE SU DOBRE sa cvjetačom, lukom, krumpirom, bundevom, octom.

SJEMENKE SE DOBRO KOMBINIRAJU sa čilijem, korijanderom, kuminom, češnjakom, đumbirom, sjemenkama gorušice, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 1059 kJ/ 253 kcal
Masti 4.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.2 g
Ugljikohidrati 55.8 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 20 g
Sol 0.0208 g
Vlakna 13.6 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000990 - Natrijev Karbonat E500 Soda Bikarbona
Soda bikarbona
1,95 kn
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Bio sezam bijeli oljušteni
3,05 kn
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
58,45 kn
5000063 - Ayurveda Women's Activity
Ayurveda Women's Activity
23,10 kn
5000085 - Yoga
Yoga
21,86 kn
5001116 - čili Carolina Reaper Cijeli
Čili carolina reaper cijeli
23,99 kn
neven bio.jpg
Latice nevena BIO
16,30 kn
1000002 - Aglio & Peperoncino Zacinska Mjesavina
Aglio & Peperoncino
8,54 kn
fancier.jpg
Tomato ketchup fancier than gourmet 355ml
76,12 kn
5000157 - Čili Bhut Joloki Prah 400.000 Shu
Čili bhut joloki prah
28,24 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram