Pekan orah

Junior Mammoth Halves 251/300

Šifra artikla: 5000833
3,01 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Pekan orah

Junior Mammoth Halves 251/300

Šifra artikla: 5000833

Carya illinoinensis

Riječ pekan dolazi od indijanske riječi koja u prijevodu znači orah koji je tako tvrd da je potreban kamen da bi ga se razbilo.

Pekan je veliko listopadno drvo koje pripada obitelji oraha. Stablo je porijeklom iz središnjih i južnih dijelova SAD-a. Danas se pekan uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, no i dalje oko 80 % u SAD-u. U Europi su postali popularni tek u 16. st. 

Tijekom proljeća na drvetu pekana nastaju rese koje na sebi imaju nakupinu cvjetova. Cvjetovi se do jeseni razviju u plod koji je svjetlo do tamno smeđe boje, ovalnog oblika duljine i do 8 cm. Berba pekana počinje u studenom pa traje sve do prosinca, čak i siječnja. U prerađivačkim pogonima se pekani čiste od lišća, granja i napuklih oraha, zatim se selektiraju prema veličini te se tek onda mehanički skida ljuska i odlaze na pakiranje.

Pekani su veliki hrskavi masni orasi. Bogati su proteinima, vlaknima, te su izrazito zdravi za krvožilni sustav. Pekani su svestrani orasi koji se mogu konzumirati kao snack, sirovi ili tostirani, slani ili slatki, a koriste se i u mnogim receptima kao što su pite od oraha, praline, bogati sladoledi… 

Pekan orah zapravo nije pravi orah već botanički spada u voće.

Postoji nekoliko izvrsnih vrsta pekan oraha, npr. Cape fear, Elliott, Moreland.

Ovi orasi sadrže velike količine cinka i vitamina B1. Šaka oraha zadovoljit će oko 20 % dnevnih potreba za cinkom koji je organizmu potreban za obnovu tkiva i 18 % dnevnih potreba za vitaminom B1 koji se također naziva tiamin, a u našem tijelu ima važnu ulogu opskrbe organizma energijom, otpuštanju šećera te normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

San Saba regija u središnjem Texasu drži reputaciju kao „svjetska prijestolnica pekan oraha“. Pekane je u raznim oblicima moguće pronaći u supermarketima i specijaliziranim prodavaonicama tijekom cijele godine. Naša preporuka je da kupite sirove cijele sa ili bez ljuske jer ih je zaista lagano pripremiti kao slani ili slatki snack ili nešto drugo.

Prilikom kupnje obratite pažnju da izgledaju zdravo da budu kompaktni, jednolični te da imaju težinu kad ih primite u ruku. Pekani ne bi smjeli imati napukline, osim onih prirodnih, ne smiju imati točkice, a pogotovo ne smiju imati užegao miris.

Ako ih ne mislite odmah konzumirati, pekane je najbolje staviti u plastičnu vrećicu u hladnjak gdje će ostati svježi i do nekoliko mjeseci ili ih možete zamrznuti što će barem duplo produžiti njihov rok trajanja.

Pekani na tržište dolaze u nekoliko kategorija koje označavaju njihovu kvalitetu.
Počevši od najkvalitetnijih ujedno i najvećih pa tako i najskupljih pekani se kategoriziraju na:

1. Mammoth Halves (velike polovice cca 250 kom u jednoj funti (pound) - 0,45 kg)

2. Junior Mammoth Halves (malo manje polovice do 300 kom/funta)

3. Jumbo Halves ( polovice do 350 kom/funta), Mammoth pieces, Large Pieces, Medium Pieces, Extra large halves, Large Halves, Small Halves… 

U kulinarstvu pekani se osim u već spomenutim pitama i sladoledima upotrebljavaju i u baklavama, muffinima, posipani po desertima, u keksima, kolačima.
 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 2934 kJ/ 712 kcal
Masti 70.1 g
- od kojih zasićene masne kiseline 5.7 g
Ugljikohidrati 5.8 g
- od kojih šećeri 4.3 g
Proteini 9.2 g
Sol <0.01 g
Vlakna 10.6 g
Bogato Bogato vitaminima i mineralima
Mapa okusa
Preporučamo
5000641 - Strawberry-Raspberry
Strawberry-Raspberry
3,49 €
5000073 - Ruža Pupoljci Bio
Ruža pupoljci BIO
5,97 €
1000065 - Za'atar
Za'atar (zatar, zahtar, zaatar)
3,44 €
5000564 - Sol Perzijska Plava Granule 2-5mm
Sol perzijska plava granule 2-5mm
2,52 €
Product-image-kava žuta.jpg
Kava u kapsuli Veronesi Oro Zlatna 1 Kom
0,42 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
6,45 €
5000561 - Sol Himalajska Roza Za Mlinac
Sol himalajska roza za mlinac
2,39 €
5000074 - Kopriva
Kopriva
2,94 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu