Article-hero-image-čakalaka.jpg
29.09.2021

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Vrijeme kuhanja: 30 min
Težina pripreme:
Količina: x6
Sastojci:
Priprema:

1. U tavu na srednje jaku vatru dodajte tri žlice ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklenast. 

2. Luku dodajte protisnuti ili naribani češnjak, pastu od đumbira i dvije žlice mješavine začina Chakalaka (ovisno o ljutini koju želite možete staviti više ili manje začinske mješavine) i sve dobro promiješajte.

3. Dobivenoj pasti dodajte najprije paprike koje ćete pirjati dvije do tri minute. Kada paprike omekšaju, u tavu dodajte naribane mrkve i dobro promiješajte da se svi začini i okusi prožmu. Pirjajte dok povrće ne omekša.

4. Povrću dodajte nasjeckanu rajčicu i pire od rajčice i sve dobro promiješajte. 

5. Mješavinu povrća kuhajte do 10 minuta kako bi se lagano zgusnula. Kada primijetite da se smjesa zgušnjava dodajte zapečeni grah, dobro promiješajte i pustite da se krčka još 5 minuta. 

 

čakalaka.jpg

Jednostavan, ali u svakom pogledu ukusan, ovaj pikantni prilog od povrća jelo je koje se tradicionalno servira s kruhom, papom (prilog od kukuruzne krupice sličan palenti), gulašima i curryjima.

Chakalaka je jelo koje potječe iz Južne Afrike i sastavni je dio afričke kuhinje. Uglavnom se poslužuje tijekom proslava, a najčešće na južnoafričkim roštiljima koji se zovu braais jer se odlično slaže s mesom.

Riječi chakalaka na afričkom jeziku Zulu znači sve zajedno, a legenda kaže da jelo potječe iz rubnih naselja Johannesburga gdje su najviše živjeli rudari koji su radili u rudnicima zlata. Često bi kuhali konzervirano povrće poput graha i rajčice sa svježim povrćem koje su imali na raspolaganju, a jelo bi začinili kako bi izdržali južnoafričke vrućine.

Chakalaka je jelo koje se najprije posluživalo kao vegetarijansko uz razne kukuruzne krupice, no s vremenom je postala neizostavan prilog uz mesna jela s roštilja. 

Iako je porijeklom iz Johannesburga, postoje brojne varijacije jela chakalaka ovisno o regiji i obiteljskoj tradiciji. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-960x655px.png

Coquito koktel

Klasični koktel pina colada ima oko 500 kalorija no mi vam danas nudimo bolju, slim verziju ovog koktela s tekilom umjesto ruma.

koktel1.jpg

Bon Tea koktel

Nešto potpuno drugačije. Čokolada, kokos i naša tonka!

Začinite Instagram