Chakalaka
Chakalaka
SASTOJCI: luk, paprika, čili, sušene rajčice, korijander, kurkuma, češnjak, dimljena paprika, mrkva, đumbir, sjemenke piskavice, peršin, poriluk, kumin, papar, pastrnjak, listovi celera, cimet, piment, kardamom, klinčići, kim, morska sol (14%), sirovi šećer od šećerne trske (5%)
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, kikiriki i proizvodi od kikirikija, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Chakalaka je pikantno povrtno jelo koje se tradicionalno servira s kruhom, papom (prilog od kukuruzne krupice sličan palenti), gulašima i curryjima.
Govori se da chakalaka potječe iz Johannesburga, no postoje brojne varijacije ovisno o regiji i obiteljskoj tradiciji. Neke varijacije podrazumijevaju grah, rajčice, luk, češnjak.
Postoji diskusija na temu je li chakalaka jelo ili začinska mješavina. Danas je moguće nabaviti začinsku mješavinu kao pomoć pri spravljanju ovog jela.
Da bi napravili jednostavnu verziju chakalake, u posudi zagrijte ulje, dodajte usitnjeni luk, češnjak i svježu zelenu papriku. Pržite dok luk ne bude staklast pa dodajte mješavinu začina, konzervu pečenog graha i umak od rajčice (može i pelate) te pustite da kuha još neko vrijeme. Grah je vrlo čest sastojak no nije nužan.
Južnoafrikanci upotrebljavaju začinsku mješavinu chakalaku kao rub za meso prije grilanja, a jelo chakalaku kao prilog koji se često poslužuje uz meso.
DOBRA ZA griljanje, dipove, meso, povrće i ribu.
Energija | 1116,3 kJ/ 266 kcal |
Masti | 5,7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1,6 g |
Ugljikohidrati | 38,2 g |
- od kojih šećeri | 30,7 g |
Proteini | 10,8 g |
Sol | 14,2 g |
Vlakna | 18,1 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.