Chakalaka
Chakalaka
SASTOJCI: luk, paprika, čili, sušene rajčice, korijander, kurkuma, češnjak, dimljena paprika, mrkva, đumbir, sjemenke piskavice, peršin, poriluk, kumin, papar, pastrnjak, listovi celera, cimet, piment, kardamom, klinčići, kim, morska sol (14%), sirovi šećer od šećerne trske (5%)
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, kikiriki i proizvodi od kikirikija, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Chakalaka je pikantno povrtno jelo koje se tradicionalno servira s kruhom, papom (prilog od kukuruzne krupice sličan palenti), gulašima i curryjima.
Govori se da chakalaka potječe iz Johannesburga, no postoje brojne varijacije ovisno o regiji i obiteljskoj tradiciji. Neke varijacije podrazumijevaju grah, rajčice, luk, češnjak.
Postoji diskusija na temu je li chakalaka jelo ili začinska mješavina. Danas je moguće nabaviti začinsku mješavinu kao pomoć pri spravljanju ovog jela.
Da bi napravili jednostavnu verziju chakalake, u posudi zagrijte ulje, dodajte usitnjeni luk, češnjak i svježu zelenu papriku. Pržite dok luk ne bude staklast pa dodajte mješavinu začina, konzervu pečenog graha i umak od rajčice (može i pelate) te pustite da kuha još neko vrijeme. Grah je vrlo čest sastojak no nije nužan.
Južnoafrikanci upotrebljavaju začinsku mješavinu chakalaku kao rub za meso prije grilanja, a jelo chakalaku kao prilog koji se često poslužuje uz meso.
DOBRA ZA griljanje, dipove, meso, povrće i ribu.
Energija | 1116,3 kJ/ 266 kcal |
Masti | 5,7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1,6 g |
Ugljikohidrati | 38,2 g |
- od kojih šećeri | 30,7 g |
Proteini | 10,8 g |
Sol | 14,2 g |
Vlakna | 18,1 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!