
Jesenski banana bread
- 95 g oraha ili pekan oraha (opcionalno)
- 115 g maslaca
- 190 g brašna
- 1 tbsp začina Pumpkin spice
- 2 tsp praška za pecivo
- 2 zrele banane srednje veličine
- 1 veliko jaje
- 95 g pirea od bundeve
- 60 g šećera
- 60 g smeđeg šećera
- 1 tbsp ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1/4 tsp sode bikarbone
1. Postavite rešetku na srednju razinu u pećnici i zagrijte ju na 175° C. Premažite kalup za kruh sa svih strana s malo otopljenog maslaca.
2. Ako ćete koristiti orahe, rasporedite svih 95g oraha u tavu većeg promjera i pecite dok ne zamirišu, oko 5 minuta. Ako su komadi veći, grubo ih nasjeckajte kad se ohlade.
3. U mikrovalnoj pećnici otopite maslac u intervalima od 20 sekundi dok se ne otopi, ukupno 40 do 50 sekundi. Alternativno, maslac možete otopiti u malom loncu na umjerenoj vatri. Ostavite sa strane da se ohladi.
4. U posebnoj zdjeli miješajući sjedinite 190g brašna, 1 žlicu začina Pumpkin spice, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat soli i 1/4 žličice sode bikarbone. Ostavite sa strane.
5. 95 g bundeve narežite na jednake djelove i stavite u vodu i kuhajte dok bundeva ne omekša. Bundeva je kuhana kada se počne trgati na dodir vilicom. Vodu procjedite i ostavite tek malo na dnu. Štapnim mikserom ili u blenderu bundevu miksajte toliko dugo dok ne dobite glatku smjesu.
6. U posebnoj zdjeli vilicom ili gnječilicom za krumpire zgnječite 2 srednje banane dok ne postanu glatka masa. Dodajte prethodno otopljeni maslac, 1 veliko jaje, 95g pirea od bundeve, 60g šalice šećera, 60g smeđeg šećera i 1 žlicu ekstrakta vanilije i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
7. U smjesu od bundeve i banana dodajte suhe sastojke, a zatim miješajte špatulom ili kuhačom dok se dvije smjese ne sjedine. Ako koristite orahe, ostavite 2 žlice za posipavanje, a preostale orahe umijesite u tijesto.
8. Ulijte smjesu u pripremljen kalup za kruh i ravnomjerno rasporedite. Orahe koje ste odvojili posipajte po vrhu.
9. Pecite dok se kruh ne odvoji od kalupa, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe uglavnom čista, 55 do 60 minuta. Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, a zatim prevrnite kruh na rešetku i pustite da se potpuno ohladi prije rezanja.
3 savjeta kako postići sočan i izdašan kruh od bundeve i banane
Kruh od banana i bundeve prirodno ima vlažnu teksturu. Iako nikada neće biti lagan i pahuljast, ne smije biti gust i namočen. Slijedite ove savjete za najbolju teksturu svaki put.
- Precizno izmjerite sastojke: Preopterećenje tijesta bundevom ili bananom može otežati kruh.
- Temeljito izgnječite banane: Grudice banana mogu postati gumene u pečenom kruhu.
- Koristite stalak za hlađenje. Izbjegnite vlažno dno tako da kruh 10 minuta hladite u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku kako bi se potpuno ohladio.
Pohrana: Kruh možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 4 dana.
Varijacija muffini: Premažite kalup za muffine s otopljenim maslacem ili ga obložite papirnatim kalupima za muffine. Podijelite tijesto u kalupe, oko 1/3 šalice tijesta po udubljenju.
Pecite, okrećući kalup na pola pečenja, dok muffini ne postanu zlatni, a čačkalica umetnuta u središte ne izađe čista, ukupno 20 do 25 minuta.
Ostavite muffine da se ohlade u kalupu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Coquito koktel
Klasični koktel pina colada ima oko 500 kalorija no mi vam danas nudimo bolju, slim verziju ovog koktela s tekilom umjesto ruma.

Bon Tea koktel
Nešto potpuno drugačije. Čokolada, kokos i naša tonka!