
Salade Niçoise ili salata iz Nice
Svježa zelena salata, zrele rajčice, hrskave mahune, krumpir, tuna i kuhana jaja na vaš će tanjur donijeti različite teksture, arome i boje. Uživajte!
- 5 mladih krumpira srednje veličine
- 30 dkg svježih zelenih mahuna
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 1 manja glavica zelene salate (puterica ili kristalka)
- 2 velike rajčice ili 20 dkg cherry rajčice
- 2 konzerve tune u maslinovom ulju
- crne masline (po želji)
- ___
- ZA DRESSING:
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 2 jušne žlice octa
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- ½ češnja češnjaka
- 1 filet slanog inćuna
- Sol po ukusu
- Papar po ukusu
- Najprije pripremite dressing. Zgnječite češnjak i slani inćun s malo soli. Dodajte senf i ocat, a zatim i maslinovo ulje. Promiješajte i ostavite sa strane.
- Mladi krumpir operite, ogulite te stavite u veliki lonac s posoljenom vodom. Kuhajte dok ne omekša, otprilike 7 minuta. Dodajte očišćene mahune i kuhajte još 5 minuta. Povrće izvadite iz vode i odmah ubacite u posudu s ledenom vodom.
- Kada se povrće malo ohladilo, ocijedite ga i prebacite u posudu te dodajte dvije žlice dressinga. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Za to vrijeme, tvrdo skuhajte jaja. Kada se ohlade, ogulite ih i narežite na četvrtine.
- Očistite i operite salatu te je narežite na manje komadiće. Dodajte salatu i masline u zdjelu s povrćem i lagano promiješajte da se sastojci prožmu. Na samom kraju dodajte narezane rajčice i tunu te posolite i popaprite po ukusu.
Svježa zelena salata, zrele rajčice, hrskave mahune, krumpir, tuna i kuhana jaja na vaš će tanjur donijeti različite teksture, arome i boje. Uživajte!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.