Nicoise-22.jpg
23.04.2025

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Svježa zelena salata, zrele rajčice, hrskave mahune, krumpir, tuna i kuhana jaja na vaš će tanjur donijeti različite teksture, arome i boje. Uživajte!

Vrijeme kuhanja: 30 min
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
  • 5 mladih krumpira srednje veličine
  • 30 dkg svježih zelenih mahuna
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 1 manja glavica zelene salate (puterica ili kristalka)
  • 2 velike rajčice ili 20 dkg cherry rajčice
  • 2 konzerve tune u maslinovom ulju
  • crne masline (po želji)
  • ___
  • ZA DRESSING:
  • 1 čajna žličica Dijon senfa
  • 2 jušne žlice octa
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • ½ češnja češnjaka
  • 1 filet slanog inćuna
  • Sol po ukusu
  • Papar po ukusu
Priprema:
  1. Najprije pripremite dressing. Zgnječite češnjak i slani inćun s malo soli. Dodajte senf i ocat, a zatim i maslinovo ulje. Promiješajte i ostavite sa strane.
  2. Mladi krumpir operite, ogulite te stavite u veliki lonac s posoljenom vodom. Kuhajte dok ne omekša, otprilike 7 minuta. Dodajte očišćene mahune i kuhajte još 5 minuta. Povrće izvadite iz vode i odmah ubacite u posudu s ledenom vodom.
  3. Kada se povrće malo ohladilo, ocijedite ga i prebacite u posudu te dodajte dvije žlice dressinga. Ostavite da se potpuno ohladi.
  4. Za to vrijeme, tvrdo skuhajte jaja. Kada se ohlade, ogulite ih i narežite na četvrtine.
  5. Očistite i operite salatu te je narežite na manje komadiće. Dodajte salatu i masline u zdjelu s povrćem i lagano promiješajte da se sastojci prožmu. Na samom kraju dodajte narezane rajčice i tunu te posolite i popaprite po ukusu. 

Svježa zelena salata, zrele rajčice, hrskave mahune, krumpir, tuna i kuhana jaja na vaš će tanjur donijeti različite teksture, arome i boje. Uživajte!

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Harissa na Instagramu