
Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Recept: Lidija Žugčić (Lonac & Koohacha)
- 60 g maslaca
- 150 g meda
- 700 g glatkog brašna
- 1 žlica sode bikarbone
- 2 žličice (ili prema želji više) začina za medenjake
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 100 g čokolade
- 60 g maslaca i 150 g meda potrebno je otopiti.
- U 700 g glatkog brašna dodajte jušnu žlicu sode bikarbone, žličicu začina za medenjake, 200 g šećera, 4 jaja i otopljen maslac i med.
- Tijesto umijesite dok ne postane glatko, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižider na hlađenje barem 12 sati.
- Tijesto razvaljajte na debljinu 5mm i modlicama izrežite medenjake. Na pekač obložen masnim papirom (papirom za pečenje) poslažite medenjake s time da radite razmak oko 1 cm između svakoga.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite 8 do 10 minuta.
- Kada se medenjaci ohlade, prelijte ih čokoladnom glazurom ili glazurom od limuna i ukrasite ih prema želji.
- Medenjake spremite u posudu s poklopcem kako bi sačuvali mekoću.
Savjet za glazuru
Čokoladna glazura: 100 g čokolade, 3 žlice ulja, žlica meda, 50 g maslaca i žlica vode. Otopite sve sastojke na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ohladite glazuru prije ukrašavanja medenjaka.
Limun glazura: 200 g šećera u prahu i 5 žlica soka od limuna. Šećer i sok od limuna miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Sok od limuna dolijevajte postepeno u šećer.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici
Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem

Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!