Telefonski broj HARISSA WEB SHOP-a je promijenjen; birajte na tipkovnici pozivni za Zagreb 01 i slova HARISSA ili 01/ 42 74 772. Slobodno nam pošaljite svoj upit na mail: info@harissa.hr Radne nedjelje provjerite na našem webu pod / POSLOVNICE.
kiflice-9.jpg
08.04.2024

Vanilin kiflice

Vrijeme kuhanja: cca sat vremena
Težina pripreme:
Količina: x8
Sastojci:
Priprema:
  1. U posudu stavite brašno i dodajte mu hladni maslac narezan na kockice. 
  2. Maslac rukama utrljajte u brašno. 
  3. Dodajte šećer i bademovo brašno i još usitnite rukama. 
  4. Mahunu vanilije nožem raspolovite po dužini i ostružite sjemenke. Dodajte ih u smjesu brašna, badema, šećera i maslaca. 
  5. Dodajte sol i bjelanjak i sve zajedno umijesite u homogeno tijesto. Sve ovo možete napraviti i u kuhinjskom robotu. U tom slučaju, sve sastojke možete u posudu staviti odjednom i koristiti kuku za tijesto. 
  6. Kada je tijesto glatko, stavite ga u hladnjak na pola sata da odmori.
  7. Izvadite tijesto i od njega rukama oblikujte kiflice. U ovaj dio posla slobodno uključite i djecu - bit će veselije!
  8. Kiflice pecite u pećnici ugrijanoj na 175 stupnjeva (bez ventilatora) dok lagano ne porumene. (8, 9 minuta).
  9. Kada su pečene, ostavite ih da se lagano ohlade, a potom ih posipajte šećerom u prahu.

Vanili-kiflica – kraljica božićnog slatkog stola

Vanili-kiflica svoju priču započela je kao Vanillekipferl. Pogađate, u Austriji. Ta je, danas omiljena slastica nastala kao svojevrsna posljedica izuma arome vanilije, davne 1874. Vanilija je tako postala prva industrijski proizvedena aroma, a prvi recepti za kiflice pojavili su se već nekoliko godina kasnije. 

Prvotni recepti nisu doživjeli veće preinake, no tijesto, koje je ispočetka bilo dizano, ubrzo je postalo prhko, pripremljeno s maslacem, aromatizirano vanilijom. Recept danas obuhvaća nekoliko jednostavnih sastojaka: brašno, bademe, šećer i vaniliju. Postoje varijante u kojima se još dodaje jaje ili samo žumanjak ili bjelanjak, ali i one u potpunosti bez jaja. 

Neki recepti zahtijevaju još i limunovu koricu, neki ekstrakt gorkog badema, ali to su doista nijanse i pitanje osobnog ukusa. Ovaj se kolačić, možemo slobodno zaključiti, na jednak način priprema već gotovo 150 godina. 

Vole ih i djeca i odrasli

Vanili-kiflica za mnoge je kraljica sitnih kolača. Ona je, kako vizualno, tako i okusom, pravo malo savršenstvo – pun okus maslaca i badema, nježne konzistencije koji se doslovno topi u ustima. Iako se na božićnom slatkom stolu često nalazi u društvu puno raskošnijih, čokoladnih, kremastih i bogatijih kolačića, nerijetko se upravo vanili-kiflice prve pojedu. Vole ih i djeca i odrasli, bez razlike, a da bi bile savršene, ključni su kvalitetni sastojci, nešto vještine i – puno ljubavi. 

Iako su se u prodavaonicama kuhinjskog pribora pojavili i kalupi za vanili-kiflice, jedine prave su one oblikovane ručno, kada nema dvije jednake. 

Savršeni bademi i vanilija

Bademi su, uz vaniliju, najvažniji sastojak vanili-kiflica i treba im posvetiti posebnu pažnju. Moraju biti blanširani, oguljeni i sitno samljeveni. Drugim riječima, potrebno vam je najfinije bademovo brašno. Dakle, ne ono iz supermarketa koje predugo stoji i mijenja svoja svojstva. Vrhunsko bademovo brašno nešto je skuplje, ali doista vrijedi svakog centa, a uostalom, za vanilin-kiflice neće vam trebati puno više od 100 grama. 

Isto je i s vanilijom – vanilin šećer neće vam biti od veće pomoći. Prava stvar su ili ostrugane sjemenke iz mahune vanilije, ili najkvalitetniji ekstrakt vanilije. I vrhunsko bademovo brašno i najfiniju vaniliju možete nabaviti u Harissa Spice Store dućanima i u web shopu na www.harissa.hr. Tako će vaše vanili-kiflice biti doista savršene. 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Ramen_1.jpg

HARISSA Ramen juhe i temeljci

​Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!

Harissa na Instagramu