kiflice-9.jpg
08.04.2024

Vanilin kiflice

Vrijeme kuhanja: cca sat vremena
Težina pripreme:
Količina: x8
Sastojci:
Priprema:

1. U posudu stavite brašno i dodajte mu hladni maslac narezan na kockice. 

2. Maslac rukama utrljajte u brašno. 

3. Dodajte šećer i bademovo brašno i još usitnite rukama. 

4. Mahunu vanilije nožem raspolovite po dužini i ostružite sjemenke. Dodajte ih u smjesu brašna, badema, šećera i maslaca. 

5. Dodajte sol i bjelanjak i sve zajedno umijesite u homogeno tijesto. Sve ovo možete napraviti i u kuhinjskom robotu. U tom slučaju, sve sastojke možete u posudu staviti odjednom i koristiti kuku za tijesto. 

7. Kada je tijesto glatko, stavite ga u hladnjak na pola sata da odmori.

8. Izvadite tijesto i od njega rukama oblikujte kiflice. U ovaj dio posla slobodno uključite i djecu - bit će veselije!

9. Kiflice pecite u pećnici ugrijanoj na 175 stupnjeva (bez ventilatora) dok lagano ne porumene. (8, 9 minuta).

10. Kada su pečene, ostavite ih da se lagano ohlade, a potom ih posipajte šećerom u prahu.

Vanili-kiflica – kraljica božićnog slatkog stola

Vanili-kiflica svoju priču započela je kao Vanillekipferl. Pogađate, u Austriji. Ta je, danas omiljena slastica nastala kao svojevrsna posljedica izuma arome vanilije, davne 1874. Vanilija je tako postala prva industrijski proizvedena aroma, a prvi recepti za kiflice pojavili su se već nekoliko godina kasnije. 

Prvotni recepti nisu doživjeli veće preinake, no tijesto, koje je ispočetka bilo dizano, ubrzo je postalo prhko, pripremljeno s maslacem, aromatizirano vanilijom. Recept danas obuhvaća nekoliko jednostavnih sastojaka: brašno, bademe, šećer i vaniliju. Postoje varijante u kojima se još dodaje jaje ili samo žumanjak ili bjelanjak, ali i one u potpunosti bez jaja. 

Neki recepti zahtijevaju još i limunovu koricu, neki ekstrakt gorkog badema, ali to su doista nijanse i pitanje osobnog ukusa. Ovaj se kolačić, možemo slobodno zaključiti, na jednak način priprema već gotovo 150 godina. 

Vole ih i djeca i odrasli

Vanili-kiflica za mnoge je kraljica sitnih kolača. Ona je, kako vizualno, tako i okusom, pravo malo savršenstvo – pun okus maslaca i badema, nježne konzistencije koji se doslovno topi u ustima. Iako se na božićnom slatkom stolu često nalazi u društvu puno raskošnijih, čokoladnih, kremastih i bogatijih kolačića, nerijetko se upravo vanili-kiflice prve pojedu. Vole ih i djeca i odrasli, bez razlike, a da bi bile savršene, ključni su kvalitetni sastojci, nešto vještine i – puno ljubavi. 

Iako su se u prodavaonicama kuhinjskog pribora pojavili i kalupi za vanili-kiflice, jedine prave su one oblikovane ručno, kada nema dvije jednake. 

Savršeni bademi i vanilija

Bademi su, uz vaniliju, najvažniji sastojak vanili-kiflica i treba im posvetiti posebnu pažnju. Moraju biti blanširani, oguljeni i sitno samljeveni. Drugim riječima, potrebno vam je najfinije bademovo brašno. Dakle, ne ono iz supermarketa koje predugo stoji i mijenja svoja svojstva. Vrhunsko bademovo brašno nešto je skuplje, ali doista vrijedi svakog centa, a uostalom, za vanilin-kiflice neće vam trebati puno više od 100 grama. 

Isto je i s vanilijom – vanilin šećer neće vam biti od veće pomoći. Prava stvar su ili ostrugane sjemenke iz mahune vanilije, ili najkvalitetniji ekstrakt vanilije. I vrhunsko bademovo brašno i najfiniju vaniliju možete nabaviti u Harissa Spice Store dućanima i u web shopu na www.harissa.hr. Tako će vaše vanili-kiflice biti doista savršene. 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

kiflice-15.jpg

Vanilin kiflice

Jednostavan, a neodoljiv kolačić, u sebi spaja prekrasnu aromu vanilije, prhkost i lakoću. Postoje varijante s orasima, lješnjacima, čak i s kokosom, no, jedina prava varijanta je ona s bademima. Pritom je ključno imati kvalitetno i fino mljeveno bademovo brašno.

Harissa na Instagramu