Vanilin kiflice
- 350 g bijelog glatkog brašna
- 200 g hladnog maslaca
- 80 g bijelog kristal šećera
- 100 g bademovog brašna
- 1 bjelanjak
- 1 mahuna vanilije
- ili 2 čajne žlličice ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje pečenih kiflica
- U posudu stavite brašno i dodajte mu hladni maslac narezan na kockice.
- Maslac rukama utrljajte u brašno.
- Dodajte šećer i bademovo brašno i još usitnite rukama.
- Mahunu vanilije nožem raspolovite po dužini i ostružite sjemenke. Dodajte ih u smjesu brašna, badema, šećera i maslaca.
- Dodajte sol i bjelanjak i sve zajedno umijesite u homogeno tijesto. Sve ovo možete napraviti i u kuhinjskom robotu. U tom slučaju, sve sastojke možete u posudu staviti odjednom i koristiti kuku za tijesto.
- Kada je tijesto glatko, stavite ga u hladnjak na pola sata da odmori.
- Izvadite tijesto i od njega rukama oblikujte kiflice. U ovaj dio posla slobodno uključite i djecu - bit će veselije!
- Kiflice pecite u pećnici ugrijanoj na 175 stupnjeva (bez ventilatora) dok lagano ne porumene. (8, 9 minuta).
- Kada su pečene, ostavite ih da se lagano ohlade, a potom ih posipajte šećerom u prahu.
Vanili-kiflica – kraljica božićnog slatkog stola
Vanili-kiflica svoju priču započela je kao Vanillekipferl. Pogađate, u Austriji. Ta je, danas omiljena slastica nastala kao svojevrsna posljedica izuma arome vanilije, davne 1874. Vanilija je tako postala prva industrijski proizvedena aroma, a prvi recepti za kiflice pojavili su se već nekoliko godina kasnije.
Prvotni recepti nisu doživjeli veće preinake, no tijesto, koje je ispočetka bilo dizano, ubrzo je postalo prhko, pripremljeno s maslacem, aromatizirano vanilijom. Recept danas obuhvaća nekoliko jednostavnih sastojaka: brašno, bademe, šećer i vaniliju. Postoje varijante u kojima se još dodaje jaje ili samo žumanjak ili bjelanjak, ali i one u potpunosti bez jaja.
Neki recepti zahtijevaju još i limunovu koricu, neki ekstrakt gorkog badema, ali to su doista nijanse i pitanje osobnog ukusa. Ovaj se kolačić, možemo slobodno zaključiti, na jednak način priprema već gotovo 150 godina.
Vole ih i djeca i odrasli
Vanili-kiflica za mnoge je kraljica sitnih kolača. Ona je, kako vizualno, tako i okusom, pravo malo savršenstvo – pun okus maslaca i badema, nježne konzistencije koji se doslovno topi u ustima. Iako se na božićnom slatkom stolu često nalazi u društvu puno raskošnijih, čokoladnih, kremastih i bogatijih kolačića, nerijetko se upravo vanili-kiflice prve pojedu. Vole ih i djeca i odrasli, bez razlike, a da bi bile savršene, ključni su kvalitetni sastojci, nešto vještine i – puno ljubavi.
Iako su se u prodavaonicama kuhinjskog pribora pojavili i kalupi za vanili-kiflice, jedine prave su one oblikovane ručno, kada nema dvije jednake.
Savršeni bademi i vanilija
Bademi su, uz vaniliju, najvažniji sastojak vanili-kiflica i treba im posvetiti posebnu pažnju. Moraju biti blanširani, oguljeni i sitno samljeveni. Drugim riječima, potrebno vam je najfinije bademovo brašno. Dakle, ne ono iz supermarketa koje predugo stoji i mijenja svoja svojstva. Vrhunsko bademovo brašno nešto je skuplje, ali doista vrijedi svakog centa, a uostalom, za vanilin-kiflice neće vam trebati puno više od 100 grama.
Isto je i s vanilijom – vanilin šećer neće vam biti od veće pomoći. Prava stvar su ili ostrugane sjemenke iz mahune vanilije, ili najkvalitetniji ekstrakt vanilije. I vrhunsko bademovo brašno i najfiniju vaniliju možete nabaviti u Harissa Spice Store dućanima i u web shopu na www.harissa.hr. Tako će vaše vanili-kiflice biti doista savršene.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!