Čili aleppo mrvljeni
10.000 SHU
Čili aleppo mrvljeni
10.000 SHU
Capsicum annuum
Čili Aleppo dobio je naziv po gradu Aleppu sa sjevera Sirije, a u današnje vrijeme uzgaja se u Siriji i Turskoj.
Koristi se na Mediteranu i u zemljama Srednjeg Istoka, a poznat je i pod nazivima Halaby papričica, pul biber i haleb biber.
JAČINA: 10 000 SHU (umjerena)
OKUS
Ova umjereno ljuta papričica ima note kumina i voća, a često se uspoređuje s ancho čilijem od kojega je ljuća i više uljasta.
KUPOVINA I ČUVANJE
U prošlosti se najviše uzgajala u Siriji, no zbog dugogodišnjem rata se počela uzgajati diljem svijeta, najviše u Turskoj, zbog čega je sada dostupna skoro svugdje u svijetu.
Čuvati na zatvorenom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Najučestalija uporaba aleppo čilija je u obliku zgnječenih pahuljica, koje su blaže i više uljaste od standardnih čili pahuljica, sa slanim notama. Za razliku od njih, ne sadrže sjemenke i unutarnje meso papričice zbog čega su blažeg okusa pa ih možete koristiti kao zamjenu za papriku.
Aleppo je uobičajen srednjo istočki začin koji se tradicionalno koristi za začinjavanje mesa, grahorica, salata te za muhammara umak, a može se koristit kao bilo koja druga sušena crvena papričica.
Čak i malo aleppa će pojačati okus svega na vašem tanjuru, od tofu sira do kokica, a odličan je uz pileće marinade, grilano povrće i dresing za salate.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!