Čili bhut jolokia cijeli
855.000 – 1.041.427 SHU
Čili bhut jolokia cijeli
855.000 – 1.041.427 SHU
Capsicum chinense × Capsicum frutescens
Bhut Jolokia čili je poznat je pod mnogim imenima kao: "Duh", čili Bih Jolokia, Zmija čilija, Naga Jolokia ili Naga Morich.
Raste na sjeveroistoku regije Assam u Indiji. Ovaj čili drži 2. mjesto na svijetu najljućih čili paprika. Do početka 2010. god. smatrao se najljućim čilijem na svijetu. Čili je preko 100 puta ljući od jalapeno čilija i 400 puta ljući od Tabasco umaka.
JAČINA: 855,000 –1.041.427 SHU (ekstremno)
OKUS
Prvi okus koji ćete primjetiti je jaka slatko ljuta aroma, a ljutina "udari" nakon 30-45 sekundi te se kroz 10 minuta sve više pojačava, zato budite jako pažljivi kada radite s njom.
KUPOVINA I ČUVANJE
Najbolji način za očuvanje okusa svježih papričica je zamrzavanje, a sušene držite na zatvorenom i tamnom mjestu. Ukoliko koristite svježe, preporučamo da nosite masku i rukavice te pri kuhanju duge rukave jer mogu opeći kožu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Bhut Jolokia koriste se kao hrana i začin, a može se koristiti cijela svježa i sušena te u prahu.
Upotrebljava se za currye i chutneye, a popularna je s puretinom i sušenom ribom. Možete je dodati uz rajčice te u salsa umake.
Za ljuta jela od mesa, povrće, umake, pečenja, perad, ribu, divljač i tex-mex.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!