Chai masala
Chai masala
SASTOJCI: cimet, đumbir, zvjezdasti anis, klinčić, kardamom
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Chai Masala klasično je indijsko piće na koje ćete naići na raznim štandovima na šarenim ulicama Indije.
Ovo aromatično piće najpopularniji je način za započeti dan u Indiji, često se pije i na poslu kod lokalnog chai wallahe, a poput Britanaca, i u Indiji se pije popodne iza ručka. Jedan od razloga tome je da se mješavina ovih začina koristi u Ayurvedskoj medici za poboljšanje probave, a tijekom prošlog stoljeća našao je svoje mjesto u indijskoj kulturi.
Sastojci se razlikuju po pokrajinama i obiteljskim receptima jer su se oni nasljeđivali generacijama preko baka i majki, a najčešći sastojci su đumbir, kardamom, cimet, klinčići i crni papar, kojemu se dodaju mlijeko i zaslađivači. Radi se s crnim čajem, a preporuča se Assam zbog dovoljno intenzivnog okusa.
U receptu za klasičnu Chai Masalu najčešće se koristi punomasno kravlje mlijeko u omjeru 1:2 ili 1:4 s vodom, ovisno o željenoj jačini te se pusti da oni zajedno prokuhaju. Umjesto mlijeka može se koristiti i kondenzirano mlijeko zbog gustoće i da zamijeni ostala sladila, a za one koji ne piju mlijeko dovoljna je samo voda. Začini i listovi čaja mogu se dodati odmah, ali i pred kraj kuhanja pa se ostave malo duže unutra da puste svoje okuse. Zaslađivanje ovisi od osobe do osobe; tradicionalno se koristi običan bijeli šećer, Demerara šećer i med, a šećer kokosove palme je također odličan odabir, kao i bez šećera za one koji žele uživati u čistom okusu. Prije posluživanja čaj se procijedi, a za hladnu verziju Chai Masale doda se kuglica sladoleda od vanilije.
Energija | 1293 kJ/ 0 kcal |
Masti | 9.06 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.06 g |
Ugljikohidrati | 39.69 g |
- od kojih šećeri | 5.89 g |
Proteini | 6.73 g |
Sol | 0.099 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!