Čubar list
Čubar list
Satureja species
Vrlo aromatičan, čubar je bio jedan od najjačih aroma prije nego što su začini stigli u Europu.
Ljetni čubar (S. Hortensis) potječe s istočnog Mediterana i Kavkaza; zimski čubar (S. Montana) iz sjeverne Europe, Turske, i sjeverne Afrike. Obje sorte su odnesene u sjevernu Europu preko Rimljana, a u sjevernu Ameriku preko prvih doseljenika.
OKUS
Čubar je nagrizajuće paprenast. Ljetni čubar ima fin, travast miris i okus - ugodno pikanatan, pomalo smolast i podsjeća na majčinu dušicu, mentu i mažuran.
Zimski čubar ima jaču i prodorniju aromu i okus, s notama kadulje i borovine.
UPOTREBLJAVAJU SE listovi i grančice, cvjetovi za ukrase i salate.
KUPOVINA I ČUVANJE
Čubar je dostupan u staklenicima. U plastičnoj vrećici, u hladnjaku, ljetni čubar može stajati 5-6 dana, a zimski i do 10 dana.
Čubar će sačuvati većinu okusa ukoliko ga se zamrzne, isjecka ili čuva grančice. Kako biste osušili ljetni čubar objesite grančice na prozračnom mračnom mjestu te ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi i do godinu dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
S obzirom na svoju oporost, i ljetni i zimski čubar su dobri začini za jela od mesa i povrća koja se dugo kuhaju te za punjenja.
Čubar se konstantno povezuje s grahom, kao što njegov njemački naziv Bohnenkraut (biljka grah) pokazuje. Ljetni je čubar najbolji s mahunama i bobom, a oba se mogu koristiti s bijelim grahom i ostalim mahunarkama. Čubar je također dobar sa zeljem, korjenastim povrćem, lukom te ublažava njihov jak miris koji nastaje prilikom kuhanja.
Ljetni čubar se najčešće dodaje u bouquet garni za jela od janjetine, svinjetine i divljači. Dobar je s masnom ribom kao što su npr. jegulja i skuša.
Sitno nasjeckanog se može dodati u salate; posebno je dobar s krumpir-salatom, grah-salatom i salatom od leće.
Zimski čubar (zvan poivre d'ane ili pebre d'ai (magareći papar) u Provansi, Francuska) se više koristi oko Mediterana. Sjeckani listovi i cvjetovi dodaju se juhama, ribljim složencima, pizzama, jelima od janjetine i zečetine. Također se upotrebljava za premazivanje Banona, Provansalskog sira od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.
DOBAR s grahom, repom, kupusom, sirom, jajima, ribom, mahunarkama, krumpirom, zečetinom, slatkim paprikama, rajčicama.
DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kimom, češnjakom, lavandom, mažuranom, mentom, origanom, peršinom, ružmarinom, majčinom dušicom.
Energija | 1139 kJ/ 272 kcal |
Masti | 5.9 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 3.3 g |
Ugljikohidrati | 68.7 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 6.7 g |
Sol | 0.024 g |
Vlakna | 45.7 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!