Lovor list (Lovorov list)
Lovor list (Lovorov list)
Laurus nobilis
Drvo lovorovog lista potječe iz istočnog Mediterana, ali se već dugo uzgaja u sjevernoj Europi i Americi. Starim Grcima i Rimljanima simbolizirao je mudrost i slavu koji su njime krunili kraljeve, pjesnike, olimpijske pobjednike te velike generale.
Iako postoje razne vrste lovora samo se L. nobilis upotrebljava u kuhinji.
OKUS
Lovor ima slatku, balzamičnu aromu u kojoj se mogu primjetiti tragovi muškatnog orašćića i kamfora. Svježi listovi su lagano gorki, no ona nestane ukoliko ih pustimo da odleže dan, dva. Suhi listovi imaju potentnu aromu i najbolji su ukoliko su nedavno osušeni.
UPOTREBLJAVAJU SE svježi i suhi listovi.
KUPOVINA I ČUVANJE
Svježi listovi se mogu odmah upotrebljavati, no manje su gorki ako se puste dan dva da uvenu. Da bi se potpuno osušili položite ih u mračnu dobro provjetravanu prostoriju dok ne postanu krhki, lomljivi.
Ukoliko se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi listovi drže svoju punu aromu najmanje godinu dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Lovorov list otpušta svoju aromu sporo, pa su korisni u temeljcima, juhama, gulašima, umacima, marinadama te kod kiseljenja. Dodajte lovor ribljem gulašu ili u kombinaciji s limunom i anisom ispunite trbušnu šupljinu ribi prije pečenja.
Lovor se uvijek upotrebljava kao sastavni dio bouquet garnija te kod kuhanja bechamel umaka. Ide dobro uz grah, leću, rajčice, posebice kao začin umaku od rajčice.
Dva do tri lovorova lista daje dovoljno arome jelu za četiri do šest ljudi. Ako ga stavite previše aroma će biti prejaka. Listove uklonite prije serviranja.
BITAN za bouquet garni, bechamel umak
DOBAR s govedinom, kestenima, piletinom, citrusima, ribom, divljači, janjetinom, lećom, rižom, rajčicama, grahom.
DOBAR U KOMBINACIJI s pimentom, češnjakom, mažuranom, origanom, peršinom, žalfijom, timjanom.
Energija | 1310 kJ/ 313 kcal |
Masti | 8.4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.3 g |
Ugljikohidrati | 75 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 7.6 g |
Sol | 0.023 g |
Vlakna | 26.3 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!