Medvjeđi luk
Medvjeđi luk
Allium ursinum
Medvjeđi luk je samonikla vrsta jestive biljke, srodna s lukom i češnjakom. Raste uglavnom u šumama diljem Europe i u pojedinim dijelovima Azije.
Svi su dijelovi biljke jestivi - lukovice i listovi te cvijeće i zeleni plodovi. Medvjeđi luk snižava visoki krvni tlak, smiruje kašalj i jača srce.
OKUS
Medvjeđi luk okusom podsjeća na blažu verziju luka i češnjaka.
UPOTREBLJAVA SE list.
KUPOVINA I ČUVANJE
NAPOMENA: ne berite medvjeđi luk ako niste sigurni; lako ga je zamijeniti za otrovni mrazovac ili čemeriku koje su otrovne biljke.
Suhi list čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak.
Odličan su dodatak juhama, mogu zamjeniti bosiljak u pesto umacima, a u Turskoj i Engleskoj rade sireve s medvjeđim lukom.
Mogu se dodavati u omlete te su odličan začin za lagana, proljetna jela.
DOBAR JE s umacima, juhama, povrćem, piletinom, ružmarinom, paprom, češnjakom, bosiljkom, sirevima.
Energija | 144 kJ/ 23 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 4 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 3 g |
Sol | 0.079 g |
Vlakna | 2 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.