Ružmarin list prah

Šifra artikla: 5000784
1,37 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Ružmarin list prah

Šifra artikla: 5000784

Rosmarinus officinalis

Ružmarin je gusta, drvenasta, zimzelena trajnica koja potječe s Mediterana, ali je dugo uzgajana u zonama umjerene klime u Europi i Americi. U Engleskoj se uzgaja jos od rimskog doba.

U 9. St. Charlemagne, u djelu Capitulaire de Villes, uvrstio je ružmarin na listu bilja koje bi trebalo rasti na carskom imanju; u kasnom srednjem vijeku i dalje se upotrebljavao kao biljka za posipanje ili palio kao mirisni štapić.

OKUS

Jako aromatičan, topli i paprenast, smolast i gorkast, s notama borovine i kamfora. U okusu su prisutni muškatni oraščić i kamfor; u ustima ostavlja drvenast, balzamičan i jedak okus.

Cvjetovi imaju blaži okus od listova.

UPOTREBLJAVAJU SE mali igličasti listovi, grančice, stabljike, cvjetovi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupite sadnice iz staklenika ili uzgojite iz reznica, svježe grančice dostupne su u supermarketima i mogu se držati nekoliko dana u hladnjaku ili u vazi.

Dostupan je tijekom cijele godine pa nema velike potrebe za suhim ružmarinom, iako zadržava većinu svog okusa, a listove se može lako zgnječiti u mužaru.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Okus ružmarina jak je i nejasan, ne gubi se dugim kuhanje stoga koristite ružmarin oprezno, čak i u složencima koji se sporo kuhaju.

U Italiji je popularan s teletinom, a u mediteranskim jelima upotrebljava se s povrćem prženim na maslinovom ulju.

Cijele grančice dobre su u marinadama, pogotovo za janjetinu, a stavljen ispod mesa ili peradi na grilu ili pečenju dati će dimljeni, istančani okus.

Na starije, jače grančice može se nataknuti kebap, a može ih se upotrijebiti i kao četkicu za premazivanje pečenja.

Ružmarin je dobar u kolačima i krekerima te u foccacci i drugom kruhu. Mlade grančice se mogu koristiti za dodavanje okusa maslinovom ulju, mlijeku, vrhnju, sirupima i desertima, ili se može natopiti u ljetna pića kao npr. limunadu. Zamrznute grančice u posudi za led čine lijep ukras takvim pićima.

Kristalizirani cvijetovi ružmarina su jako lijepi kao dekoracija.

BITAN ZA provansalsko bilje (herbes de Provence).

DOBAR SA marelicama, zeljem, kremastim sirevima, patlidžanom, jajima, ribom, janjetinom, lećom, gljivama, lukom, narančama, repom, svinjetinom, krumpirom, peradi, zečetinom, rajčicama, teletinom, tikvicama

DOBRO SE KOMBINIRA S lovorom, vlascem, češnjakom, lavandom, ljupčacem, mentom, origanom, peršinom, kaduljom, ćubrom, majčinom dušicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1386 kJ/ 331 kcal
Masti 15.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 7.4 g
Ugljikohidrati 64.1 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 4.9 g
Sol 0.050 g
Vlakna 42.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000653 - Aloe Vera
Aloe Vera
7,16 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
3,87 €
5000666 - Japan Sencha Fukujyu
Japan Sencha Fukujyu
5,55 €
kekecha_web.jpg
Žuti čaj Kekecha
10,90 €
5000182 - Mužar D7h-M10 Mramor 120mm
Mužar D7h-M10 mramor 120mm
25,32 €
1000048 - Pesto Rosso
Pesto Rosso
1,90 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €
5000023 - Bambus Metlica Matcha
Bambus Metlica Matcha
30,28 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu