ajngemahtec1_Article-hero-image-1920x800px.jpg
12.10.2022

Ajngemahtec ili pileći ujušak

Jesen voli jela na žlicu – vrijeme je za ajngemahtec!

Vrijeme kuhanja: 40min
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
  • 2 pileća batka i zabatka, 2 pileća krila
  • 1 luk srednje veličine
  • 2 mrkve
  • korijen celera
  • 1 manja crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 šalica smrznutog graška
  • nekoliko cvjetova brokule
  • 2 manja krumpira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Harissa No.1, pola čajne žličice mješavine začina
  • soli po ukusu
Priprema:
  1. Pileće batke i zabatke očistite od kože i odvojite od kostiju te narežite na kockice. Pileća krila ostavite cijela. 
  2. Luk, celer i mrkvu očistite i nasjeckajte na kockice.
  3. Na maslinovom ulju popržite najprije luk pa dodajte piletinu. Zajedno dinstajte desetak minuta. Zatim dodajte mrkvu, celer, sol i mješavinu začina Harissa No. 1. 
  4. Još kratko popecite.
  5. Svo ostalo povrće očistite i narežite kockice. U lonac s piletinom dodajte sve osim brokule i sve zajedno još kratko popržite.
  6. Podlijte vodom ili pilećim temeljcem, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri dvadesetak minuta. Pred kraj ubacite i cvjetiće brokule i prokuhajte još par minuta.  
  7. Po potrebi dodatno začinite i servirajte vruće. 
  8. Uživajte u savršenom jesenskom obroku koji će vam ugrijati dušu i tijelo.   

S dolaskom hladnijih dana, javlja nam se želja za comfort food jelima, a jedno od onih koje pruža najveću utjehu, definitivno je dobri stari ajngemahtec. U naš jezik i kuhinje ušao je iz njemačkog – Eingemachtes, pa je u zagrebačkom narječju postao ajngemahtec, dok je u književnoj varijanti to – ujušak. 

anjgemahtec_Article-hero-image-1920x800px.jpg

U osnovi, riječ je o bogatoj juhi od piletine i korjenastog povrća kojoj možete dodati doista bilo koje povrće. Također, ajngemahtec možete začiniti po vlastitom ukusu, a mi preporučamo mješavinu začina Harissa No.1 koja će vaš pileći ujušak u trenutku pretvoriti u vatromet okusa. Mješavina sadrži sjeme celera, kurkumu, gorušicu, korijander, kumin, mažuran, lovor, luk, papar i ružmarin i odlična je za sva jušna jela na bazi piletine i povrća.

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
koromac_Blog-homepage-960x655px.jpg

Zimska salata od koromača

Osvježavajuća salatu od koromača i naranče s octom od nara koju možete servirati uz glavno jelo, ali i konzumirati samu, kao svojevrsni lagani detox obrok.

welington2_Blog-homepage-960x655px.jpg

Lungić Wellington s umakom od crnog vina

Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak.

Začinite Instagram