welington_header.jpg
02.01.2023

Lungić Wellington s umakom od crnog vina

Vrijeme kuhanja: 1h
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
Priprema:
  1. Lungić očistite od masnoće i tetiva. Posolite ga i popaprite. U tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje i na njemu kratko prepecite lungić sa svih strana, da se 'zatvori'. Pecite ga dok ne dobije zlatnu koricu, zatim ga izvadite i stavite sa strane da 'odmori'.
  2. Za to vrijeme očistite šampinjone i shitake i ubacite ih u sjeckalicu – zavrtite samo par puta i pazite da se ne pretvore u kašu. 
  3. U drugoj tavi rastopite maslac i na njemu popržite nasjeckane gljive i majčinu dušicu. Lagano posolite i pustite da ispari voda. Popaprite. Ostavite da se ohladi.
  4. Uzmite veći komad prozirne prijanjajuće folije, na njega poslažite šnite pršuta, premažite ih smjesom od gljiva i na njih stavite ohlađeni lungić koji ste prethodno dobro premazali Dijon senfom. 
  5. Sve dobro zamotajte i zarolajte s folijom kao bombon. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje dva sata. 
  6. Razmotajte lisnato tijesto i na njega položite lungić u pršutu. Omotajte ga tijestom i zatvorite krajeve poput zamotuljka. Od viška tijesta izrežite oblike kojima ćete ukrasiti svoj lungić. 
  7. Premažite sve žumanjkom i stavite peći na 180 stupnjeva, otprilike 35 minuta. 
  8. Izvadite lungić iz pećnice i ostavite 5 do 10 minuta da se opusti.
  9. Narežite ga na šnite debljine 3 centimetra i servirajte uz umak od crnog vina i pekarski krumpir s ružmarinom te razne zelene salate. 

Na ovaj se način inače priprema juneći biftek -  Beef Wellington -  jedno od najsvečanijih jela britanske kuhinje. Ono svoje korijene zapravo ima u Francuskoj jer Francuzi puno prije Britanaca počeli govedinu motati u tijesto, a to su jelo zvali Fillet de boeuf en croûte.

welington_header.jpg

Ako ste se već uspjeli riješiti svih ostataka silvestarske večere, a još uvijek ste u blagdanskom moodu, ovo jelo je pravi izbor za dane koji su pred nama. Rafinirano je i puno okusa, a cjenovno pristupačno i ne odveć komplicirano za pripremu. Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak. Njegova bogata i raskošna tekstura uzdignut će ovo, ionako elaborirano jelo na još višu razinu i naglasiti sve njegove arome. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
koromac_Blog-homepage-960x655px.jpg

Zimska salata od koromača

Osvježavajuća salatu od koromača i naranče s octom od nara koju možete servirati uz glavno jelo, ali i konzumirati samu, kao svojevrsni lagani detox obrok.

welington2_Blog-homepage-960x655px.jpg

Lungić Wellington s umakom od crnog vina

Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak.

Začinite Instagram