
Lungić Wellington s umakom od crnog vina
- 1 lungić (svinjski file)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 300 g šampinjona
- 50 g suhih vrganja ili shitake gljiva
- Majčina dušica
- 50 g maslaca
- 2 čajne žličice finog Dijon senfa
- 10 tankih šnita pršuta (ne presuhog)
- Božićna sol
- Papar šareni
- 1 razvaljano gotovo lisnato tijesto
- 1 žumanjak za premazivanje tijesta
- 1 Home Chef umak od crnog vina
- Lungić očistite od masnoće i tetiva. Posolite ga i popaprite. U tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje i na njemu kratko prepecite lungić sa svih strana, da se 'zatvori'. Pecite ga dok ne dobije zlatnu koricu, zatim ga izvadite i stavite sa strane da 'odmori'.
- Za to vrijeme očistite šampinjone i shitake i ubacite ih u sjeckalicu – zavrtite samo par puta i pazite da se ne pretvore u kašu.
- U drugoj tavi rastopite maslac i na njemu popržite nasjeckane gljive i majčinu dušicu. Lagano posolite i pustite da ispari voda. Popaprite. Ostavite da se ohladi.
- Uzmite veći komad prozirne prijanjajuće folije, na njega poslažite šnite pršuta, premažite ih smjesom od gljiva i na njih stavite ohlađeni lungić koji ste prethodno dobro premazali Dijon senfom.
- Sve dobro zamotajte i zarolajte s folijom kao bombon. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje dva sata.
- Razmotajte lisnato tijesto i na njega položite lungić u pršutu. Omotajte ga tijestom i zatvorite krajeve poput zamotuljka. Od viška tijesta izrežite oblike kojima ćete ukrasiti svoj lungić.
- Premažite sve žumanjkom i stavite peći na 180 stupnjeva, otprilike 35 minuta.
- Izvadite lungić iz pećnice i ostavite 5 do 10 minuta da se opusti.
- Narežite ga na šnite debljine 3 centimetra i servirajte uz umak od crnog vina i pekarski krumpir s ružmarinom te razne zelene salate.
Na ovaj se način inače priprema juneći biftek - Beef Wellington - jedno od najsvečanijih jela britanske kuhinje. Ono svoje korijene zapravo ima u Francuskoj jer Francuzi puno prije Britanaca počeli govedinu motati u tijesto, a to su jelo zvali Fillet de boeuf en croûte.
Ako ste se već uspjeli riješiti svih ostataka silvestarske večere, a još uvijek ste u blagdanskom moodu, ovo jelo je pravi izbor za dane koji su pred nama. Rafinirano je i puno okusa, a cjenovno pristupačno i ne odveć komplicirano za pripremu. Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak. Njegova bogata i raskošna tekstura uzdignut će ovo, ionako elaborirano jelo na još višu razinu i naglasiti sve njegove arome.
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Cimet rolice s bundevom
Ovaj recept u sebi spaja sve comfort food momente koji nam trebaju čim stignu hladni, tmurni jesensko-zimski dani. Cimet, pumpkin spice i prekrasna slatka bundeva koja će svojom duboko žutom bojom dodatno naglasiti toplinu za kojom ovih dana toliko žudimo.

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve
Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni.