Majčina dušica list | Timijan

Timjan list

Šifra artikla: 5000318
2,05 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Majčina dušica list | Timijan

Timjan list

Šifra artikla: 5000318

Thymus species

Majčina dušica mali je zimzeleni grm s malim aromatičnim listićima, autohton na području Mediterana. Raste divlje na vrućim neplodnim obroncima te kao takav ima neusporedivo bolju aromu od onih koji rastu u manje toplijim predjelima ili onih uzgojenih.

Divlja majčina dušica osim što ima bolji okus, drvenija je od uzgojene. Postoje doslovno stotine vrsta majčine dušice i svaka ima nešto drugačiju aromu te nije rijetkost da se međusobno križaju.

Obična majčina dušica, također poznata kao vrtni timjan, uzgojena je vrsta mediteranske majčine dušice. Ima čvrsti uspravni grm sa sivkasto-zelenim listićima te bijelim ili svijetlo ljubičastim cvjetićima. Postoji nekoliko vrsta vrtnog timjana između kojih su i engleski sa širim listićima, i francuski sa užim.

OKUS

Cijela biljka ima topao, zemljasti i papreni miris kada se protrlja rukama. Okus je pikantan, s tonovima klinčića, mente, kamfora i vodice za usta.

UPOTREBLJAVAJU SE listići i stabljike te ponekad cvjetići za ukrašavanje.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Mnoge vrste majčine dušice mogu se kupiti direktno u rasadnicima, no provjerite miriše li kada je protrljate rukama. Svježu majčinu dušicu možete čuvati i do tjedan dana u hladnjaku, dok će sušena zadržati svoj okus više od šest mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Majčina dušica važna je začinska biljka u zapadnoj i srednje-istočnoj kuhinji. Za razliku od mnogih začinskih biljaka majčina dušica dobro podnosi duga spora kuhanja te ukoliko je niste previše stavili, naglašava arome drugih začina.

U gulašima i raznim mesnim složencima dobro se kombinira s lukom, pivom i crnim vinom. U Francuskoj je postao nezamjenjiv sastojak u pirjanim jelima, u Španjolskoj također, dok se u Meksiku i latinskoj Americi često upotrebljava u kombinaciji sa čili papričicama.

Ima široku primjenu kod začinjanja pašteta, gustih povrtnih juha, umaka na bazi rajčica i crnog vina, marinada za svinjetinu i divljač.

U Engleskoj se često upotrebljava kod punjenja za meso i raznoraznih pita.

Sušena majčina dušica jedan je od najvažnijih začinskih biljaka u Creolskoj i Cajunskoj kuhinji kod pripreme gumbosa i jambalaya.

BITAN JE ZA većinu bouqets garnija.

DOBAR JE S kupusom, mrkvom, kukuruzom, patliđanom, janjetinom, porilukom, korjenastim povrćem, lukom, krumpirom, zečetinom, rajčicama, divljim gljivama.

DOBRO SE KOMBINIRA S pimentom, bosiljkom, lovorom, čili papričicama, klinčićem, češnjakom, lavandom, mažuranom, muškatnim orahom, origanom, paprikom, peršinom, ružmarinom, čubrom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1156 kJ/ 276 kcal
Masti 7.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.7 g
Ugljikohidrati 63.9 g
- od kojih šećeri 1.7 g
Proteini 9.1 g
Sol 0.055 g
Vlakna 37 g
Mapa okusa
Preporučamo
Product-image-ginselection.jpg
Poklon kutija Gin Selection Premium
38,50 €
1000083 - Spekulatius
Speculaas (spekulatius)
4,54 €
5000682 - Spring Tea Raspberry
Spring Tea Raspberry
3,72 €
5000681 - Spring Melody
Spring Melody
3,77 €
Mlinac papar naranca.jpg
Mlinac papar naranča 50g
5,81 €
pribor za čaj Artboard 17-100.jpg
!NOVO Šalica Majmun 425ml
17,15 €
5000085 - Yoga
Yoga
4,18 €
5000339 - Mlinac Torino 20 Cm Hrast Ker. Oak
Mlinac Torino 20cm hrast keramički
57,00 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu