Latice nevena BIO
Latice nevena BIO
Calendula officinalis
Neven je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tratinčica (Asteraceae) porijeklom iz južne Europe, no zbog duge povijesti uzgoja teško je precizirati njegovo podrijetlo.
Neven može narasti do 80 cm visine s rijetko razgranatim gipkim ili uspravnim stabljikama. Listovi su duguljasto-kopljasti i dlakavi s obje strane, a na rubovima povremeno valoviti ili slabo nazubljeni. Cvjetovi zrakastih latica su žute boje.
Neven se najčešće uzgaja u ukrasne svrhe, no upotrebljava se i u kozmetici i kulinarstvu.
Latice su pikantnog i paprenog okusa s primjesom citrusa. Mogu se koristiti u pripermi jela s plodovima mora, tijestu za tjesteninu, pečenju i desertima. Juhama i salatama daju svijetlo žutu, zlatnu i narančastu boju.
Energija | 0 kJ/ 285.71 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 80.95 g |
- od kojih šećeri | 80.95 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.