Berbere
Berbere
SASTOJCI: crni papar, đumbir, piment, kumin, kajenska paprika, korijander, piskavica, muškatni orah, klinčić, kardamom, sol
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Berbere je mješavina začina tipična za Etiopiju i Eritreju.
Berbere se ponekad sastoji od začinskog bilja i začina koji rastu divlje u Etiopiji te internacionalno nisu toliko poznati, poput korarima koja dolazi iz obitelji đumbira, a naziva se i etiopski kardamom ili lažni kardamom.
Mješavina daje iznimne okuse ako se natrlja kao rub na crveno ili bijelo meso prije grilanja, pečenja ili prženja na tavici, a naročito se dobro slaže uz janjetinu, juhe, mesne rague, umake i tjestenine. Berbere će poslužiti i kao baza za curry mješavine.
Berbere nije samo namijenjen za kuhanje, već se od njega, ako ga se pomiješa s vodom i vinom, dobije pasta zvana Awaze koja uz sol i papar stoji na stolu, a sve u svrhu začinjavanja jela po želji.
Pomiješan s uljem u pastu može se dodavati stir-fried jelima, juhama i složencima.
DOBAR ZA juhe, janjetinu, umake, tjestenine.
Energija | 1030.4 kJ/ 0 kcal |
Masti | 10 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1.8 g |
Ugljikohidrati | 30 g |
- od kojih šećeri | 7.2 g |
Proteini | 10.4 g |
Sol | 11.95 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.