Gyros
Gyros
SASTOJCI: paprika, luk, origano, peršin, češnjak, majčina dušica, kopar, ružmarin, korijander, đumbir, mažuran, anis, vlasac, dimljena paprika, ljupčac, čubar, bosiljak, morska sol (15 %), papar
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Začinska mješavina za gyros, shawarmu.
Pod pretpostavkom da velika većina kod kuće nema shawarmu (aparat koji se može vidjeti u prodavaonicama kebaba na kojem se meso okreće), vrlo ukusan kebab može se napraviti kod kuće u pećnici.
Kebab može biti od jedne vrste mesa, no obično se kombinira više vrsta (govedina, svinjetina, puretina, janjetina), no za gyros napravljen kod kuće možete kombinirati dvije, recimo svinjetinu i puretinu ili piletinu u omjeru 50:50.
Ako imate mogućnost sameljite 500 g mesa kod kuće u multipraktiku nešto finije nego bi to učinio mesar, ako nemate, recite mesaru da samelje meso dva puta, dodajte dvije vrhom pune čajne žličice (ili po želji) začinske mješavine za gyros, pola žlićice soli, vrhom punu jušnu žlicu krušnih mrvica, dobro izmiješajte i stavite u kalup za kruh. Ako je kalup prevelik, napravite veću količinu ili jednostavno smjesu utisnite na jedan dio kalupa ostavljajući prazan prostor u kalupu. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite nekih pola sata, izvadite smjesu, istresite na lim da donja strana sada bude gore i pecite dok ne dobije lijepu koricu, izvadite iz pećnice. Ovisno o vašoj pećnici, pazite da meso ne osušite, bitno je da ima koricu sa svih strana jer ona daje najviše okusa.
Meso režite oštrim nožem na što tanje šnite (da bi dobili još okusa šnite mesa sada još možete zapeći na tavici da dobiju koricu, no ako ste dobili dobru koricu u pećnici tavica nije potrebna).
Na topli pita kruh, tortilju ili tanku lepinju koju ste od pizza tjesta ispekli na tavici namažite već prethodno napravljen tzatziki, posložite šnite mesa i prilog po izboru (kupus, rajčica, svježa salata, luk, kukuruz...), preklopite i uživajte.
DOBAR ZA kebab, gyros, meso.
Energija | 1.008 kJ/ 241 kcal |
Masti | 5,2 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1,7 g |
Ugljikohidrati | 35,3 g |
- od kojih šećeri | 29,0 g |
Proteini | 11,5 g |
Sol | 16,1 g |
Vlakna | 18,1 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!