Article-hero-image-africa začini.jpg
25.05.2021

Okusi Afrike

Međunarodni dan Afrike

Afrika je veliki kontinent i dom je mnogih različitih kuhinja koje dijele sličnosti u načinu korištenja začina i začinskih mješavina. Hrana u Africi, baš kao i u našoj kulturi, osobno je iskustvo i društveni događaj. Kod pripreme afričkih jela i koristeći afričke začine budite spremni na to da ćete pojesti nešto posebno što umiruje vašu glad, ali i dušu. 

Afričku kuhinju možemo podijeliti na pet različitih regija: Sjeverna Afrika, Južna Afrika, Srednja Afrika, Zapadna Afrika i Istočna Afrika. Svaka regija ima različite sklonosti kada su u pitanju okusi, meso koje se koristi i omiljena jela. Srećom, većina regija koristi iste začine i mješavine začina, tako da su pristupačni međunarodnoj publici koja želi isprobati specijalitete afričke kuhinje.

U Africi su začini jednako bitni za svakodnevni život kao i voda. Duboko se uživa u hrani, a neki se obroci pripremaju i danima prije nego što budu spremni za jelo. Svaki je začin pažljivo odabran da upotpuni ili balansira ostatak namirnica, a konačan proizvod je ukusan obrok u kojem može uživati cijela obitelj. Žene su pretežno te koje pripremaju hranu, iako će muškarci uskočiti ako im zatreba dodatna pomoć.

Afrička kuhinja jedna je od najzanimljivijih dostupnih na planeti. Ove začinske mješavine koje smo izdvojili dobar su početak za razumijevanje različitih dimenzija okusa koji se mogu probati u afričkoj kuhinji. Od jela poput doro wat (etiopska piletina) do harisse kuskusa, afrička kuhinja nudi široku paletu okusa za svako nepce. Vegetarijanci i mesojedi u afričkoj kuhinji mogu pronaći jela koja će odgovarati njihovom ukusu. Možda ćete se iznenaditi kad otkrijete da su afrička jela upravo ono što vam nedostaje u prehrani kada ih probate.

afrika štand.jpg
1000032 - Harissa

Berbere - eksplozivan, oštar i snažan etiopski berbere prožet je čilijem, klinčićem i kardamomom. Poznata kao afrička masala, ova začinska mješavina daje iznimne okuse ako se natrlja kao rub na crveno ili bijelo meso prije grilanja, pečenja ili prženja na tavici, a naročito se dobro slaže uz janjetinu, juhe, mesne rague, umake i tjestenine. Berbere će poslužiti i kao baza za curry mješavine.

Berbere nije samo namijenjen za kuhanje, već se od njega, ako ga se pomiješa s vodom i vinom, dobije pasta zvana awaze koja uz sol i papar stoji na stolu, a sve u svrhu začinjavanja jela po želji.

1000051 - Ras El Hanout

Baharat - sjevernoafrička začinska mješavina, zastupljena u libanonskoj, sirijskoj, izraelskoj, jordanskoj, turskoj i iranskoj kuhinji. Baharat je arapska riječ za začine (jed. bahar).

Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što Indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći kako bi otpustio svoje okuse.

Baharat vrlo je svestran i može se koristiti u mediteranskim jelima poput tjestenine na bazi rajčice, španjolskog tapasa ili ratatouillea. 

1000059 - Tsire

African rub – ova začinska mješavina ima oštre, zemljane okuse kumina, korijandera, pimenta i piskavice, popraćene postojanim, slatkim okusima sjemenki korijandera i kardamoma. Cijeli okus je zaokružen je gorkim i ljutim tonom ajowan sjemenki.

Afrička kuhinja oblikovana je i pod utjecajem arapskih, portugalskih, francuskih i britanskih okusa. Ovi su okusi predstavljeni u ovoj svestranoj mješavini. Izvrsno funkcionira s jelima od mesa, ribe i povrća.

Ova mješavina začina se može koristiti pri kuhanju kus-kusa s povrćem ili variva na bazi mesa. Izvrsna je za mariniranje janjetine, piletine i divljači.

1000056 - Tabil

Wat – ova srednjoafrička mješavina začina pikantna je mješavina paprenih okusa. Sadrži zrna bengalskog i crnog papra s mljevenom kurkumom, muškatnim oraščićem i klinčićem. Kombinacija ovih sastojaka stvara izvrsnu višenamjensku mješavinu afričkih začina.

Wat se koristi u pripremi tradicionalnih gustih etiopskih variva ili juha. Varivo se ne jedu sa žlicom već se uz pomoć kruha stavlja u usta. Ovaj je začin također odlična zamjena za sol i papar pri  dovršavanju jela.

Harissa - ova začinska mješavina intenzivna je i snažna sjevernoafrička mješavina čili papričica, sjemenki korijandera, kumina, kima, kamene soli, kajenske paprike, češnjaka, rajčice i listova mente. 

Naša začinska mješavina može se koristit za izradu paste. Da bi dobili pastu jednostavno začinskoj mješavini dodajte maslinovog ili nekog drugog ulja i eventualno limunovog soka. Tako pripremljena harissa može biti izvrstan rub za svinjetinu, piletinu, ovčetinu ili janjetinu.

Harissa se koristi na mnoštvo načina širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Recepti za harissu razlikuju se ovisno o regiji i kućanstvu. Varijacije mogu sadržavati kumin, crvenu papriku, češnjak, korijander i sok od limuna. U regiji Saharan harissa može imati okus po dimu.

Tunis je najveći izvoznik gotove harisse koja može biti u prahu ili već pomiješana s tekućinama u staklenkama, limenkama, u tubi.

1000008 - Berbere

Ras el hanout – ova marokanska mješavina sastoji se od dvadesetak ili više biljaka i začina koji se ručno miješaju, a u doslovnom prijevodu znači "glava dućana".

Mješavina sadrži tople, slatke okuse cimeta, klinčića, i muškatnog oraščića. Dodatak kardamoma, korijandera, čili papričice dodaje mješavini poletnosti i energiju! Na kraju se dodaju cijele latice ruže i cvjetovi lavande kako bi mješavini pružile ugodne cvjetne note.

Ras el hanout obično se prodaje kao mješavina cijelih začina pa se u jela dodaje pomoću mlinca za začine ili se melje u mužaru, no moguće ga je kupiti i u prahu.

1000005 - Baharat Zacinska Mjesavina

Tsire – ovaj prah, odnosno začinska mješavina se koristi u afričkoj kuhinji, posebno na zapadu. Ova mješavina začina ima slatkast, orašasti okus s dinamičnim čili tonom!

Tsire se tradicionalno priprema s jajima ili uljem kao marinada za mesna jela prije pečenja na žaru. Također se može koristiti za posipavanje jela kao ukras.

Ova mješavina afričkih začina savršena je za dodavanje topline salati ili posipanje po tostu od avokada. Koristite tsire kao ukras za juhe i variva umjesto soli i papra!

1000001 - Africki Rub Zacinska Mjesavina

Tabil - začin tabil ima ljutu aromu čilija i češnjaka. Ova živahna začinska mješavina često se koristi u sjevernoafričkom kuhanju. Sadrži đumbir, sjemenke korijandera, morsku sol, komorač, muškatni orah, klinčić, anis, cimet cassia, sjemenke kima i crveni čili. Ovi sastojci daju dubok, zemljani okus jelima u kojima se koristi.

Tabil je tunižanska riječ koja znači začin odnosno mljeveni korijander, a koristi se za mariniranje mesa, ribe i izradu umaka. Ova mješavina začina iz Tunisa izvrsna je u kombinaciji s jogurtom, odlično ide uz pečeno povrće poput patlidžana, batata i mrkve. 

1000067 - Wat

Isprobajte začinske mješavine i čajeve iz naše kolekcije koji svoje porijeklo vuku iz Afrike i dopustite da njihovi okusi i mirisi prožmu sva vaša osjetila i unesu dašak afričke kuhinje u vaš dom. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-milky oolong.jpg

Polufermentirani čaj Milky Oolong – Kremasti koktel

Koktel s mlijekom i kuglicom sladoleda uvijek je dobra ideja za slatku poslasticu!

Blog-homepage-mojito green tea.jpg

Zeleni čaj Green Menthos – "Mocktail" i koktel mojito

Osvježavajući i apsolutno divan, mojito mocktail savršen je napitak za pijuckanje i uživanje u toplom ljetnom danu!

Začinite Instagram