Article-hero-image-uskrs.jpg
14.04.2025

Pisanice u Harissinim začinima

Upoznajte boje prirode...

Bliži nam se blagdan kojim obilježavamo simbolima života, rađanja, ponovnog obiteljskog okupljanja u duhu tradicije i mira. Uskrs je posebna prilika za promišljanje o vrijednostima kojima se vodimo i načinu života koji živimo. I imamo vrijeme za to. Vrijeme za razgovore koje dugo nismo vodili, igre na pragu zaborava, običaje u duhu tradicije koji nas oplemenjuju i čine posebnu obiteljsku bliskost.

 

Bojenje pisanica jedan je od najstarijih hrvatskih običaja. Njegova ljepota je u starim rukama naše bake koja skuplja domaća jaja i priprema ih za petak kada nas okuplja oko stola kako bismo rukama šarali boje, imena i poruke ljubavi namijenjene najbližima. Ljepota u skromnosti skrivenoj u borama oko očiju koje stvori toplina obiteljskog druženja i cika smijeha. 

Sadašnjost u obilju svega brzog, kratkoročnog i umjetnog, uči nas poštivanju prošlosti iz koje je nikla tradicija pisanica, a temeljila se isključivo na onomu što ruka posadi, pa ubere, što kreativnost stvori, igla prošara, zašije, konac pričvrsti. Jednostavnost prirode i ideje stvorile su običaj pisanica s porukama ljubavi i mira koje su se darivale između zaljubljenih, prijatelja i obitelji, običaj koji kroz stoljeća ne zaboravljamo. 

Vrijeme posvetite najmilijima, a zdravim bojama koje nam priroda daruje zaigrajte maštu i nastavite tradiciju.

 

shutterstock_259766555.jpg

Kako bismo i mi bili dio vaše blagdanske priče, pripremili smo vam Harissine začine s prirodnim pigmentom za bojenje pisanica, ali i ideju za bojenje kojom možete okupiti cijelu obitelj i stvoriti nove uspomene. 

Izaberite boje iz prirode i vratite se u prošlost, u vrijeme početka tradicije Uskrsnih pisanica i oživite blagdanski duh. 

____________________________________

 

 

Kurkuma je predstavnica boje svjetlosti, mladosti i čistoće.

Cikla nam donosi nijansu milosrđa, radosti života i ljubavi.

Annatto u rapsodiji narančaste boje nagovještava uspjeh i zadovoljstvo.

Špinat zelenom bojom priziva zdravlje, plodnost i svježinu u vaš dom.

Plavi grašak vodi vas do plavih nijansi koje simboliziraju snagu i izdržljivost.

Hibiskus nas podsjeća na miris čaja iz bakine kuhinje.

1616574970500 (1).jpg

____________________________________

 

shutterstock_1329254075.jpg

Upute za bojenje prirodnim bojama: 

Za početak skuhajte jaja, a potom pripremite zdjelicu za svaki od začina. U zdjelicu ulijte 100 ml vruće vode i čajnu žlicu začina u željenoj boji, promiješajte kako biste uklonili grudice, a zatim dodajte jušnu žlicu alkoholnog octa. Spustite kuhano jaje u ovu zdravu i prirodnu boju te ostavite preko noći potopljeno. Ovakvim postupkom dobit ćete jači intenzitet boje, a ako želite nježnije nijanse, skratite vrijeme potapanja jajeta u boji. Za veći broj pisanica, povećajte količinu vruće vode, ali i količinu začina i octa.

Za dodatno dekoriranje pisanica donosimo vam ideju koja uključuje još jedan prirodan i zdrav sastojak, a to je riža.  

U zdjelicu pustite količinu riže veličine šake, a zatim dodajte čajnu žlicu začina kojim želite bojati. Na ovu količinu riže i praha dodajte jušnu žlicu alkoholnog octa, te promiješajte sastojke kako bi boja bila kompaktna po cijeloj količini riže.

Kuhano jaje odložite u smjesu i pobojanu rižu istrljajte preko cijelog, te odložite sa strane. Zrna riže možete ostaviti na površini jajeta prilikom sušenja, nakon što ih suhe uklonite na mjestu zrna ostat će vam tamnija nijansa boje kao dekoracija.

Za ovu tehniku možete koristiti jaja koja ste prethodno već obojili u nekoj od prirodnih boja i na ovaj način dodatno ih ukrasiti. Također, isprobajte na jednom jajetu više nijansi pobojane riže, te stvorite šarene pisanice. 

 

Okupite obitelj i Harissine začine, izmamite osmijehe i stavite ih na pisanice, provedite blagdan u zdravlju i miru.

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Harissa na Instagramu