Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)
Cubeb, javanski ili repasti papar
Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)
Cubeb, javanski ili repasti papar
Piper cubeba
Javanski papar ili cubeb su plodovi tropske loze iz obitelji papra porijeklom s Jave i drugih Indonezijskih otoka. Na Javi se uzgajaju od 16. st. i 200 su godina cubebi bili popularna zamjena za crni papar u Europi. Do 19. st. postalo je skoro pa nemoguće za nabaviti ih.
Cubebi su danas jedva poznati na Zapadu, ali postoji buđenje interesa među poklonicima začina.
OKUS JAVANSKOG PAPRA
Imaju toplu, ugodnu aromu, blago paprenu, ali istovremeno nalik na piment, s daškom eukaliptusa i terpentina. Kada je sirov, okus mu je jak, poput borovine, opor i užaren s dugotrajnim gorkim notama, ali kuhanje izvlači okus pimenta.
UPOTREBLJAVAJU se nedozreli plodovi.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Javanski papar nije lako naći, osim kod nekih trgovaca začinama. Kupujte umjereno. Iako dugo zadržavaju svoja aromatična svojstva, upotrebljavaju se u malim količinama. Čuvajte ih cijele u dobro zatvorenoj posudi, gdje mogu stajati i duže od 2 godine. Meljite ih prema potrebi.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Cubeb, također poznat i kao javanski papar ili repasti papar, lokalno se upotrebljava u Indonezijskoj kuhinji te u manjoj količini na Šri Lanci, gdje se također uzgaja.
U 17. st njime su trgovali Arapski trgovci te je bio prisutan u arapskoj kuhinji, a danas je ostao prisutan u marokanskoj začinskoj mješavini ras el hanout. Cubebi se koriste kao začin za sjevernoafričku janjetinu ili janjeće tagine te kao zamjena za piment u jelima koja se dugo kuhaju. Cubebi najbolje pristaju uz jela od mesa i povrća.
Cubebe se često miješa s Ashanti paprom, P. Guineense, afričkom vrstom, i paprom Benin, P. Clusii – oni također imaju peteljke pa ih često nazivaju lažnim cubebom.
DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, kardamomom, cimetom, curry listovima, ružmarinom, kaduljom, timijanom, kurkumom.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!