Krasuljica list

Šifra artikla: 5000243
1,60 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Krasuljica list

Šifra artikla: 5000243

Anthriscus cerefolium

Porijeklom iz južne Rusije, Kavkaza, i Jugoistočne Europe, krasuljica je vjerojatno došla u Sjevernu Europu preko Rimljana.

Tradicionalni simbol novog života, dolazak krasuljice na tržnice signalizira proljeće, doba kada se pojavljuju umaci i juhe od krasuljice na menijma u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Iako je u restoranima najčešće viđena kao ukras, krasuljica zaslužuje širu primjenu u domaćem kulinarstvu.

OKUS

Krasuljica je slatkasto aromatična. Okus je suptilan i opuštajući, s laganim notama anisa i naznakama peršina, kima i papra.

UPOREBLJAVAJU SE svježi listovi, cvjetovi za ukrašavanje.

KUPOVINA I ČUVANJE

Krasuljica nije biljka koja može dugo stajati. U plastičnoj posudi ili vlažnom papirnatom ručniku može izdržati 2-3 dana, čuvana u hladnjaku u pretincu za povrće.

Isjeckana i zamrznuta u malim posudicama može stajati 3-4 mjeseca.

Maslac od krasuljice također se može zamrznuti.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Krasuljica je jedna od neophodnih biljaka u Francuskoj kuhinji; u klasičnoj začinskoj mješavini kombinira se s vlascem, peršinom i estragonom. Sa začinskom mješavinom – ili samom krasuljicom - umješanom u jaja, napraviti ćete izvrstan omlet ili kajganu.

U Nizozemskoj i Belgiji postoji duga tradicija spravljanja juhe od krasuljice, bazirane ili na krumpiru i ljutici ili bogatijoj verziji u koju ide vrhnje i žumanjak.

Krasuljica je izvrsna u krepkim juhama od mesa te daje delikatan okus vinaigrettu (mješavina octa i ulja), maslacu ili kremastim umacima posluženim s ribom, peradi i povrćem.

Dobar je dodatak salatama, probajte je s toplom salatom od krumpira ili sa salatom od repe s ljutikom i vlascem.

Krasuljica se ponekad koristi s estragonom u umaku od jaja i maslaca Béarnaise, a okus krasuljice se najčešće može osjetiti u Frankfurtskom zelenom umaku.

Mala količina krasuljice izvlači okus drugog bilja, ali možete je izdašno koristiti i samu - npr. pospite je preko svježe kuhanog povrća.

Ukoliko je koristite u toplom jelu umješajte je pred kraj kuhanja jer se aroma i okus brzo rasprše kada je se toplinski tretira.

Kovrčava krasuljica (curly chervil), A.c. crispum ima ista obilježja kao i obična krasuljica.

Ključna za mješavinu od začinskog bilja.

DOBRA sa šparogama, repom, mrkvom, kremastim sirevima, jajima, bobom, komoračem, ribom i morskim plodovima, mahunama, zelenom salatom, gljivama, graškom, krumpirom, peradi, rajčicama, teletinom.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, repom, vlascem, potočarkom, koprom, metvicom, gorušicom, peršinom, estragonom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 992 kJ/ 237 kcal
Masti 3.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.2 g
Ugljikohidrati 49.1 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 23.3 g
Sol 0.083 g
Vlakna 11.3 g
Mapa okusa
Preporučamo
grownups.jpg
Tomato Ketchup for Grownups 355ml
11,57 €
Šalica zelena 1.jpg
Šalica porculan "List čaja"
9,31 €
šalica od emajlaArtboard 8-100.jpg
!NOVO! Šalica emajlirana | Medvjed 300ml
17,58 €
Tasto of Croatia 4 epruvete novo-5.jpg
Poklon Set Taste Of Croatia 4 epruvete
14,24 €
5000902 - Matcha Ujicha Japan Bio - Ceremonijalna
Matcha Ujicha Japan BIO
7,12 €
5002576_1.jpg
Vrećica torbica zelena
2,65 €
5000884 - Guar Guma Bio
BIO Guar guma - bezglutenski zgušnjivač
2,95 €
pribor za čaj Artboard 8-100.jpg
!NOVO! Set za čaj 0,5l - Zmaj
24,96 €
5001115 - čili Carolina Reaper Prah
Čili carolina reaper prah
27,37 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu