Začinsko bilje

Peršin

Peršin

Peršin
8,30 kn

Peršin

O proizvodu

Šifra artikla: 5000483

Petroselinum crispum

Peršin je svestrana dvogodišnja biljka koja potječe iz istočne mediteranske regije te ju većina kuhara zapadnih zemalja smatra neophodnom.

U današnje vrijeme se uzgaja diljem svijeta u zemljama s umjerenom klimom.

Korijen peršina, koji se više cijeni od lišća, prvi puta je uzgojen u Njemačkoj u 16.stoljeću.

OKUS

Peršin ima lagano pikantnu aromu uz naznake anisa i limuna; okus mu je oštar i travast s laganom notom papra. Peršin s ravnim lišćem oporijeg je i finijeg okusa od peršina s kovrčavim lišćem te je i bolje teksture.

Oboje ističu okus drugih začina.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi peršina, ali i stabiljke su dobre za aromatiziranje temeljca; korijen peršina se uzgaja radi samog korijena.

KUPOVINA I ČUVANJE

Peršin kupujte u velikim svežnjima; čuvajte ga u plastičnim vrećicama u hladnjaku. Grančice koje izgledaju sluzavo bacite, a peršin bi tako trebao izdržati oko 4-5 dana.

Peršin možete isjeckati i zamrznuti u malim posudicama ili u posudama za led s malo vode.

Sušeni peršin se može čuvati godinu i više dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Peršin se cijeni zbog čistog svježeg okusa, a bogat je željezom te vitaminima A i C. U mnogim dijelovima svijeta se koristi u umacima, salatama, punjenjima i omletima.

Upotreba peršina kao aromatičnog sastojka (osim u umaku od peršina), umjesto samo kao ukrasa u anglo- saksonskim kulturama, potpuno je nova.

Za svjež okus dodajte isjeckani peršin na kraju kuhanja.

Izvrstan ukras prženoj ribi mogu biti i grančice tamno zelenog, pohanog kovrčavog peršina.

Korijen peršina koristi se u juhama i složencima, ali može ga se blanširati i onda ispeći ili skuhati kao bilo koje drugo korjenasto povrće, također se može pasirati s krumpirom.

BITAN za brojne tradicionalne aromatične mješavine kao što su Bouquet garni, Fines herbes, Persillada, Gremolata, Salsa verde, Tabbouleh.

DOBAR s jajima, ribom, limunom, lećom, rižom, rajčicom, većinom povrća.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kaparama, krasuljicom, vlascem, češnjakom, melisom, mažuranom, metvicom, origanom, paprom, ružmarinom, sumakom, estragonom