Article-hero-image-božić2.jpg
25.11.2021

Mali vodič kroz blagdanske začine

Kad pomislite na Božić, koji vam okusi i mirisi padaju na pamet? Arome cimeta i klinčića sljubljene u kuhanom vinu ili možda zamamni miris svježih medenjaka iz pećnice? Donosimo vam kratki pregled omiljenih blagdanskih začina koji se mogu koristiti u raznim slatkim i slanim receptima.

Đumbir

Podrijetlom iz jugoistočne Azije, đumbir se naveliko koristio u drevnim kulturama kao lijek za liječenje raznih bolesti i tegoba. U 1. stoljeću se počeo uzgajati u više zemalja i prenositi u Europu. Đumbir se danas najčešće konzumira kod pojave želučanih smetnji, ali se ipak najčešće koristi kao namirnica kod kuhanja. Uz blagdanske poslastice poput medenjaka, đumbir se poslužuje posvuda, od sushi barova kao ukiseljeni prilog, do indijskih curryja.

Đumbir ima pikantan i limunasti okus. Osušeni korijen đumbira ili prah đumbira najčešće se koristi u pripremi slanih jela, a popularan je i kod pripreme kolača i keksa poput medenjaka, tradicionalnih paprenjaka i simpatičnih đumbirovih čovječuljaka (gingerbread men keksa) koji sve više prevladavaju na blagdanskih stolovima. 

 

BLOG _ĐUMBIR.jpg

Muškatni orah je plod stabla muškatnog oraščića koje se prvenstveno nalazi u tropskim zemljama. Nekada je glavni izvoznik muškatnog oraha bila Grenada, no danas su to ipak Gvatemala, Indonezija i Indija.

Muškatni oraščić ima jak, blago orašasti okus. Vrlo sličnu bogatu i toplu aromu dijeli s macisom. Europljani naširoko koriste muškatni oraščić u slatkim i pikantnim jelima. Najčešće se dodaje u kolačiće s medom, bogate voćne kolače, voćne deserte i punčeve. Dobar je u složencima te u većini jela s jajima i sirom.

Klinčić, ovi osušeni pupoljci stabla klinčića nude potpuno jedinstven, vrlo intenzivan okus. Medenjaci, pite i blagdanski topli napitci bili bi promašaj bez klinčića. Ali budite oprezni: klinčiće upotrebljavajte  oprezno jer lako mogu preuzeti druge okuse. Jednako dobro paše u slanim i slatkim jelima.

BLOG_MK2.jpg

BLOG_CIMET.jpg

Cimet se u nekim drevnim kulturama smatrao vrijednijim čak od zlata. Cimet ima dugu povijest i doveo je do toga da su mnogi trgovci i moreplovci, uključujući Kristofora Kolumba, preplovili svijet u potrazi za izvorom ovog začina. Nastaje od unutarnje kore drveća Cinnamomum verum, a raste u zemalja kao što su Šri Lanka i Indija. Osim što je svojim okusom bio koristan pri kuhanju, cimet su u davnim danima koristili kao namirnicu koja sprečava rast bakterija na mesu i zbog svojih svojstva kao konzervans. 

Cimet ceylon pruža toplu, slatkastu i drvenastu aromu koja je delikatna ali ipak intenzivna. Okus je mirisan i topao s naznakama citrusa i klinčića – ono što ceylonu daje notu klinčića je prisutnost esencijalnog ulja eugenola. Cimet ceylon paše u svim vrstama deserta i začinjenog kruha te kolača zbog svog finog okusa. Posebno se dobro kombinira s čokoladom i jabukama, bananama i kruškama.

Za razliku od ceylona, cimet cassia ima intenzivniju aromu zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Cassia se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad – odlično se slaže s patkom ili svinjetinom. 

BLOG_KP.jpg

Kardamom je sjemenka slatkog i ljutog okusa. Posebno je popularan kao začin za božićni punč ili kuhani gin, a mali prstohvat mljevenog kardamoma vruću čokoladu pretvara u svečanu poslasticu za vaše nepce.

Kardamom pruža jaku, sočnu, voćnu i prirodnu aromu koja pojačava slatke i pikantne okuse u slanim i slatkim jelima. Kardamom je dobar u pečenim jabukama, poširanim kruškama i voćnim salatama.

Dobar je u kombinaciji s narančom i kavom u desertima, ali jednako je dobar i s pečenom patkom ili poširanom piletinom, u marinadama ili začinjenom vinu.

Osušene nezrele bobice pimenta snažnog su i pikantnog okusa i neizostavna komponenta uvijek popularnih medenjaka ili kolačića od đumbira.

Piment ima ugodnu toplu, mirisnu aromu. Ime upućuje na ljuti okus koji podsjeća na mješavinu klinčića, cimeta i muškatnog oraščića. Većina okusa je u samoj ljusci bobice. Cijeli piment se najčešće koristi kod kiseljenja, dok se mljeveni dodaje u kolače, deserte ili voćne pite. Piment pojačava aromu ananasa, šljiva, jabuka i crnih ribiza.

sastojci za kuhano.jpg

Omiljeni topli alkoholni napici s blagdanskim začinima

Uz zimsku hladnoću koja se javlja oko božićnih blagdana, recepti za tople alkoholne napitke mogu pomoći da ova sezona bude toplija i svjetlija. Ovi topli napici zagrijat će vašu nutrinu dok uživate u toplini i radosti blagdana:

kuhano u šalici.jpg

Kuhano vino: Tradicionalno njemačko kuhano vino (glühwein) sadrži klinčiće, piment, zvjezdasti anis, cimet, sjemenke korijandera i svježu naranču – ne postoji ništa božićnije od toga.

Naš recept se pomalo razlikuje od onog tradicionalnog njemačkog, no vjerujemo kako ćete uživati u svakom gutljaju.

Recept: u 750 ml vina (po izboru) dodajte 20-30 g začinske mješavine za kuhano vino, 2tbsp smeđeg šećera (više ili manje prema želji), kuhajte na 60-70°C dok jedva zavrije (pritom pazite da alkohol ne ispari), te pustite da odstoji barem 15 minuta. Poslužite toplo sa svježom kriškom naranče.

glogg u šalici.jpgGlögg, švedska verzija kuhanog vina, je mnogima uz kuhano vino i punč omiljeno zimsko piće. Glögg se tijekom božićnih blagdana poslužuje u Švedskoj i drugim skandinavskim zemljama, jer je dovoljno sladak i začinjen kako bi ugrijao svakoga tko uživa u njemu. Za potpuni dojam poslužite piće grožđicama i listićima badema.

Recept: lagano zakuhajte butelju crnog vina, 2 štapića cimeta, 9 cijelih klinčića i trećinu narančine korice u velikom loncu na srednje laganoj vatri. Umiješajte šećer (1 šalicu, ili prema želji), rum (120 ml) i dvije i pol jušne žlice brendija. Kuhajte dok jedva zavrije, nakon čega ugasite vatru i pustite da odstoji barem 15 minuta. Grogg poslužite u staklenim ili keramičkim šalicama i dodajte žličicu mješavine grožđica i listića badema.

keksi.jpg

Nezaobilazni kolačići blagdanskog stola

Možemo se složiti da su kolačići prilično najbolji dio Božića, zar ne? Bilo da ih pripremate za desert nakon blagdanskog objeda, kao poklon dragoj osobi ili jednostavno za uživanje u ugodnoj toploj božićnoj noći, uvijek postoji razlog da pripremite kolačiće tijekom božićnih blagdana.

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept, savršeni za uživanje s najdražim čajem i u potpunosti napravljeni sa sastojcima koje sigurno imate u smočnici! Donosimo Vam recept kako bi i vaš dom zamirisao na ove male i slatke keksiće. medenjaci_blog.jpg

Recept: 60 g maslaca i 150 g meda potrebno je otopiti. U 700 g glatkog brašna dodajte jušnu žlicu sode bikarbone, žličicu začina za medenjake, 200 g šećera, 4 jaja i otopljen maslac i med. 

Tijesto umijesite dok ne postane glatko, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižideru barem 12 sati. 

Tijesto razvaljajte na debljinu 5mm i modlicama izrežite medenjake. Na pekač obložen masnim papirom (papirom za pečenje) poslažite medenjake s time da radite razmak oko 1 cm između svakoga. 

Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite 8 do 10 minuta.

Medenjake spremite u posudu s poklopcem kako bi sačuvali mekoću.

Savjet za glazuru

Čokoladna glazura: 100 g čokolade, 3 žlice ulja, žlica meda, 50 g maslaca i žlica vode. Otopite sve sastojke na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ohladite glazuru prije ukrašavanja medenjaka.

Limun glazura: 200 g šećera u prahu i 5 žlica soka od limuna. Šećer i sok od limuna miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Sok od limuna dolijevajte postepeno u šećer. 

(Recept: Lidija Žugčić, Lonac & Koohacha)

Božić jednostavno ne bi bio Božić bez naših omiljenih poslastica - od medenjaka preko kuhanog vina do ukusnih keksa - ove poslastice ne bi bile tako privlačne bez pravih začina.

Božićni se začini mogu pronaći u brojnim jelima i desertima i svima im je jedno zajedničko: svojim zavodljivim mirisom i istančanim okusom uvlače nas u božićno raspoloženje!

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Začinite Instagram